Redaktør Kurt E. Kleppe-Holm

2019 - de unges år

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
01.01.2020 19:55 - OPPDATERT 02.01.2020 13:42

Før jul ba jeg de andre i redaksjonen om å skrive noen ord om hvilken sak som har gjort størst inntrykk på dem, eller hva de husker best. Da er det vel naturlig at også jeg trekker fram hva jeg husker best fra tiden etter at vi overtok avisa i begynnelsen av juli.

Det er mange saker jeg kunne trukket fram. Noe av det første vi skrev om var åpningen av sherpatrappen opp til Reinebringen. Viktig sak for å bevare naturen, men samtidig førte det til en mangedobling av besøkende opp på det ikoniske fjellet som «alle» vil opp på. Vi har skrevet om hvordan Moskenes kommune innrømmer at de bryter offentlighets- og forvaltningsloven fordi de ikke har nok ressurser. Vi har skrevet om hvordan Vestvågøy kommune har unnlatt å følge et pålegg fra Fylkesmannen som ble gitt på 90-tallet.

Folk, lag og foreninger, bedrifter og idrettsfolk har mottatt priser og utmerkelser. Vi har vært på kommunestyremøter, et utall kulturarrangement og vi har møtt frivillige som har utgjort en stor forskjell.

Vi har besøkt bedrifter, både godt etablerte og nye håpefulle gründere. Vi har vært på folkemøter og møtt sinte og frustrerte innbyggere over politikere som ser ut til ikke å evne å bli enige i store, viktige saker.

Jeg skal likevel ikke trekke frem noe av dette. Det jeg husker best fra det siste halve året er at så mange unge har engasjert seg i, ikke bare den offentlige debatt, men også i rent praktisk arbeid for andre.

I Flakstad ble det opprettet et eget ungdomsråd som riktignok ikke følte at de ble tatt på alvor. Ikke før Avisa Lofoten skrev om deres hjertesukk. Dagen etter var ordfører Trond Kroken på tråden og fortalte at nå hadde ungdommene fått to faste plasser i kommunestyret der deres stemme vil bli lyttet til, og tatt til etterretning.

I Moskenes har de ikke klart å etablere et ungdommens «kommunestyre», men det er på trappene. Derimot har Moskenes vært langt forut for regjeringens krav om at hver kommune skal ha et slikt råd, ved at det i mer enn 20 år har vårt to faste plasser i kommunestyret der to ungdomsrepresentanter har sittet i alle år.

Vestvågøy har nettopp opprettet et eget ungdomsstyre, og hele Lofoten har fått et Ungdommens Lofotråd. De unge skal bli mer hørt, og i kveld kunne vi lytte til tidenes første nyttårstale av og med ungdom.

På det hjemlige området vil jeg spesielt trekke fra Engasjert Ungdom i Moskenes. Det er ikke en politisk stemme i lokalsamfunnet, men en stemme for hjertevarme og omtanke. De har invitert yngre barn og unge på grillfest, de har stilt opp under Arctic Race og mye annet. Nå sist tok de ansvaret for en tradisjon mange setter pris på, nemlig romjulens juletrefest. Da ingen andre så ut til å ville arrangere bestemte de seg for at hvis de tok ansvar så ville juletrefesten være berget i mange år framover.

Joachim Larsen, Julianne Pedersen, Nora Ostad, Maria Rasmussen og Ella Eriksen i Engasjert Ungdom i Moskenes.

Én ting er å engasjere ungdom i samfunnsdebatten er vel og bra, og blir sikkert et viktig grep for demokratiet framover. Men la oss ikke glemme det frivillige, uselviske arbeidet som har vært her i generasjoner, og som ungdommen nå ser ut til å skjønne viktigheten av.

Les mer om:

Kurt E. Kleppe-Holm
Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.