Kurt Atle Hansen (SV) fremmer en interpellasjon om tiltak for å få flere lærere i kommunen til kommunestyremøtet 21. juni.
Dette er et leserinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Det uttrykker innsenderens mening.
Årets lønnsoppgjør for lærerne endte med streik som det er varslet vil bli opptrappet etter sommeren. Dette kan gi en krevende høst for skolene, som allerede sliter med flere problemer.
I følge SSB manglet det hele 20 % kvalifiserte lærere i grunnskolen i Vestvågøy i forrige skoleår. Dette var 33 av 163 årsverk i kommunen. En alvorlig konsekvens er at lovfestet spesialundervisning gjennom lærertimer og assistenttimer ikke gjennomføres fordi ressursen brukes til undervisning av hele elevgruppa. Mange barn får ikke de timene de har fått tildelt med spesialundervisning. Det er billigere for skolene å leie inn ufaglærte. Kommunen sparer penger i oppvekstsektoren ved å bruke vikarer i undervisning, og utnytte lave kompetansekrav i skolene. Spesialundervisning kommer under press og køen blir stadig lengre. Det er en vond spiral.
Flere av skolene og barnehagene i Vestvågøy sliter med rekruttering av faglærte lærere. Det etterlyses vikarer via Facebook, og det eneste kompetansekravet som stilles er politiattest. Dette kan det gjøres noe med.
Vestvågøy kommune har gjennom en årrekke hatt rekrutteringstiltak for lærere, sykepleiere og vernepleiere. Tiltaket var at ansatte i disse gruppene ble plassert på 8 års ansiennitet og følgelig kunne oppnå full ansiennitet etter 8 år i yrket. Denne ordningen var særlig gunstig for å rekruttere unge med lav ansiennitet.
Tiltaket ble avsluttet sommeren 2021 fordi det var tariffstridig. Allerede høsten 2021 var en erstatningsordning på plass for sykepleiere i turnus. For lærere og vernepleiere er det ikke på plass noen erstatningsordning. Det gjør at lærere som ansettes i dag lønnes etter tariff. Konsekvensen er at vi har fått et lønnsmessig A og B -lag blant lærerne. De som ble ansatt i frem til sommeren i fjor er på A-laget, og de som ansettes nå er på B-laget. Eksempelvis vil en lærer med 1 års reell ansiennitet ansatt fra 1.8.21 lønnes med 8 års ansiennitet. En lærer med 4 års ansiennitet tilsatt etter 1.8.22 vil lønnes tilsvarende reell ansiennitet og dermed tjene dårligere enn sin kollega. Dette er urimelig og svekker rekruttering til Vestvågøy. Flere kommuner har slike eller andre tiltak for å styrke rekruttering av faglærte lærere.
Gjennom denne interpellasjonen vil Vestvågøy SV sette fokus på den vanskelige situasjonen med mangel på kvalifiserte lærere, og bruk av ufaglærte vikarer i skolene.
Vi fremsetter følgende forslag: Vestvågøy kommunestyre ser alvorlig på at det er stor mangel på formelt kvalifiserte lærere i skolene, og at det benyttes ufaglærte vikarer i stor utstrekning. Kommunestyret ber rådmannen om rask avklaring på hvilke tiltak som kan iverksettes for å rekruttere nok kvalifiserte lærere til skolene i Vestvågøy.
Kurt Atle Hansen, Vestvågøy SV