Nordlandssykehuset Lofoten – Kun en utdatert utgiftspost?

Sissel J. Juliussen (avdelingsleder kirurgisk avdeling) og Robert S. N. Hammer (avdelingsoverlege medisinsk avdeling) ved Nordlandssykehuset Lofoten skriver at Lofoten er helt avhengig av å ha et godt fungerende lokalsykehus med akuttfunksjoner.
Dette er et leserinnlegg. Innholdet gir uttrykk for innsenders meninger.
Samtidig som styret i Helse Nord skal vurdere vår form og vårt innhold i fremtiden, tenkte vi at det var relevant å belyse hva som skjer i korridorene ved vårt lokalsykehus. Er lokalsykehusenes tid forbi? Utdaterte og kun en utgiftspost? Vi mener vi fortsatt er relevante, at vi holder god kvalitet og at Lofoten er helt avhengig av å ha et godt fungerende lokalsykehus med akuttfunksjoner.
Arbeidsformen ved lokalsykehus er annerledes enn ved større sykehus. Hvis du innlegges på en generell indremedisinsk eller generell kirurgisk sengepost vil du møte helsefagarbeidere, sykepleiere og leger som er vant til en variert pasientpopulasjon.
Dette gir en faglig bredde som man ikke nødvendigvis finner på et seksjonert, større sykehus. Hvis du innlegges med f.eks. nyrebekkenbetennelse vil vi være trygge på hvilke medisiner som pauses under innleggelsen, vi vil gjøre relevant billeddiagnostikk og vi vil gjerne samtidig justere dine blodtrykksmedisiner, stoffskiftemedisin og diabetesmedisin. Kanskje tar vi bort noen medisiner vi ser at du ikke trenger lenger.
Du kan være trygg på at du sendes videre til Bodø dersom du trenger akutt dialyse. Vi er vant til å følge med på været og planlegge overflytningene nøye ut ifra varselet. De fleste som trenger innleggelse er eldre og/eller multisyke.
På medisinsk avdeling er de fleste øyeblikkelig hjelp innleggelsene pasienter på > 80 år og de fleste blir ferdigbehandlet hos oss. Helseminister Kjerkhol har uttalt at Helsevesenet bør avgjøre hva vi skal gjøre mindre av i fremtiden. Vil denne pasientgruppen bli prioritert hvis de i tillegg må sendes over fjorden?
Rekruttering er en kjent utfordring i distriktet. Dette gjelder både på sykehus og i kommuner. Dette gjelder selvsagt også i Lofoten. Både på medisinsk og kirurgisk avdeling jobber vi derfor kontinuerlig med å forbedre rekrutteringen innenfor de rammene vi har. Innenfor Nordlandssykehuset er rammene stort sett like for våre 3 ulike lokasjoner, selv om vi gjerne så at våre rammer ble utvidet for å stimulere til økt rekrutering. Likevel har vi hatt et relativt stort behov for vikarbruk, spesielt på legesiden, de siste 10+ årene.
Vi har derfor hatt fokus på å bruke vikarer som vi vet er dyktige og vi forsøker derfor å bruke de samme vikarene fast, slik at vi bruker vikarer som etter hvert har blitt godt kjent her i Lofoten. Vikarer er kostbare, men likevel en verdifull ressurs for oss. De tilfører oss viktig kunnskap og impulser utenfra, samtidig som de avlaster våre faste ansatte slik at vi ikke må jobbe «døgnet rundt».
På sykepleiersiden har rekrutteringsstillinger innenfor operasjon, intensiv, anestesi og jordmødre vært en suksesshistorie i Lofoten (se tabellen under). Dette er spesialsykepleiere som hele Norge roper etter, noe som vi hørte mye om i media under pandemien.
Sykehusdrift er et samspill med primærhelsetjenesten. I Lofoten har vi en stabil og god primærhelsetjeneste som samarbeider godt med oss i sykehuset. Vi er avhengig av en velfungerende primærhelsetjeneste og helsetjenesten i kommunene er avhengig av et velfungerende sykehus. Vi har daglig samarbeid med fastleger, sykepleiere og annet helsepersonell slik at vi samlet kan gi pasientene den beste lokale behandling.
Sykehuset er en viktig utdanningsinstitusjon for mange helseutdanninger og det er et faktum at dette er avgjørende for god og langsiktig lokal rekruttering, både til kommunene og til sykehuset.
Vi har lest at Helse Nord mangler totalt 1100 stillinger som umulig kan la seg dekke med ordinær rekruttering. Rekrutterings- og utdanningsstillinger viser at det går an å rekruttere fagfolk hvis man bruker litt ekstra midler og planlegger litt fremover. Man kan ikke gjemme seg på et kontor og si at det går ikke.
Man må ut å snakke med folk og tilby noe som er attraktivt. Stimulere og oppmuntre. Vi gjorde derfor en rask opptelling på våre største avdelinger for å sjekke hvor «skakkjørte» vi egentlig er:

Vi ser av tabellen at våre ledige stillinger utgjør vel 1% av rekrutteringsproblemet i Helse-Nord. Vi var visst ikke så» skakkjørte» likevel. Dette kan derfor ikke uten videre brukes som et argument for en reduksjon i tilbudene på Gravdal.
Den oppmerksomme leser vil se at «skoen trykker» mest på leger i spesialisering (lis2) og overlegesiden. Lis2 blir ikke erstattet av vikarer (med påfølgende vikarutgifter), men det blir vakante overlegestillinger, som dessverre koster en del. Vi har derfor sterkt fokus på rekruttering av overleger og vi ser helst at vi kan utdanne våre egne overleger på sikt mtp. stabilitet i fremtiden.
På medisinsk avdeling jobber vi nå med rekrutteringsstillinger for leger i spesialisering, da dette er noe vi ser har fungert godt i kirurgisk klinikk for å stimulere sykepleiere til å videreutdanne seg til spesialsykepleiere eller jordmødre.
Vi vil også nevne at «prosesser» av den typen vi nå ser i Helse Nord ikke er til stor hjelp når det kommer til rekruttering. Selv rykter om reduksjon av tilbud kan medføre at potensielle leger eller sykepleiere heller vil søke seg til andre sykehus fordi et fremtidig arbeidsliv ved Nordlandssykehuset Lofoten blir for usikkert å satse på.Kvalitet i pasientbehandlingen er en viktig forutsetning for pasientene og befolkningens tillit. Det blir nok vårt sterkeste kort i videre kamp for å beholde våre tilbud. Det er også avgjørende for god rekruttering.
Vi gjør stadige forbedringer ved vårt sykehus for å heve kvaliteten og pasientsikkerheten. Noe av dette omtales i media, men mange nyheter går kanskje under radaren. Kanskje vi ikke er gode nok til å fremsnakke av oss selv? Dette innlegget er således et forsøk på å gjøre akkurat det. Selvskryt skal man lytte til, det kommer som kjent fra hjertet.
Selvskryt fra året som gikk (innhentet fra lokale helter):



Det skjer altså mye på sykehuset i løpet av et år som fortjener å bli løftet frem. Selv om vi er små er vi hele tiden på jakt etter målrettede forbedringer som kan komme våre pasienter til gode. De som måtte mene at små sykehus gradvis blir hengende etter i rekruttering, faglig kvalitet og forbedring, vil ikke ha rett i det, er vår påstand.
Vi forstår imidlertid godt at det ikke er alt vi skal holde på med. Enkelte pasientgrupper og mange prosedyrer/operasjoner bør sentraliseres. For eksempel vil du helst ha gjennomført kreftkirurgi av en kirurg som har gjort dette mange ganger før. Vi gjør derfor bare det vi er best på og det vi ser mye av.
Vi håper på videre støtte fra befolkningen og pasientene våre i Lofoten. Vi er her for dere når dere blir syke eller skadet. Vi i trenger også deres heiarop og fakler hvis så skulle bli nødvendig!
Så nok en gang, kjære Helse Nord RHF, vi har ingen funksjoner å avse! I stedet vil vi jobbe for å styrke vårt tilbud der vi ser det er behov, øke aktiviteten og ha fokus på høy kvalitet og rekruttering!
Til slutt tusen takk for mange flotte innspill fra gode kollegaer til denne artikkelen!
Med vennlig hilsen,
Sissel J. Juliussen (avdelingsleder kirurgisk avdeling) og Robert S. N. Hammer (avdelingsoverlege medisinsk avdeling)
Nordlandssykehuset Lofoten