Dette er et leserinnlegg. Det representerer innsenderens meninger.
Det sies at ingen har det så travelt som en død fisk for å komme ut til forbrukeren. Og ingen har det
travlere enn en halvdød Lofoting for å komme frem til sykehuset. I over 100 år har sykehuset på
Gravdal vært garantisten for at pasienter fra Lofoten får nødvendig behandling. Der det ikke har
vært kompetanse på sykehuset har pasienten blitt overført til større sykehus. I noen tilfeller har man
foretatt nødvendig behandling fordi Lofoten har vært isolert fra omverdenen. Når dette tilbudet
trues blir vi naturligvis redde.
I følge avisoppslag ligger det an til at akutt-gruppa anbefaler at Lofoten sykehus blir nedgradert til Distriktsmedisinsk senter. Ifølge møtereferatet som er lagt ut hos Helse Nord mener man at løsningen med «noen justeringer», vil gi best effekt på måloppnåelse.» Dersom målet er å redusere pasientsikkerheten og å gi befolkningen i Lofoten et dårligere helsetilbud enn i resten av landet treffer man blink.
I tillegg skaper man stor uro i befolkningen og gjøre arbeidsdagen for helsepersonellet uholdbar.
Man må kunne forvente at helsepersonell og helsebyråkrater har såpass kjennskap til landsdelen de bor i at de teller mer enn pasienter og liggedøgn når de kommer med sine forslag. Det kunne man fått et firma i USA eller India til å gjøre.
Arbeidsgruppa ser ut til å forutsette at behandlingen skjer fra det øyeblikk pasienten
er innenfor dørene til utskriving. Dersom referatet gjenspeiler hva som blir anbefaling fra arbeidsgruppe 1 vil man få en utnyttelse av operasjonssalene som ville være en ønskedrøm for eieren av en hvilken som helst pølsebu. Men her snakker vi ikke om pølser, men mennesker med livstruende tilstand som har behov for øyeblikkelig hjelp. Lang tids erfaring viset at dette bare kan sikres gjennom et sykehus med full akuttberedskap og fødetilbud.
Det er ikke kapasitet til en så radikal omstilling ved noen av sykehusene. Ambulansetjenestene er heller ikke dimensjonert for å ta unna pasientstrømmen. Økt pasientvolum vil svekke beredskapen i hele regionen. Man går fra en påstått tilstand der sykehusstrukturen ikke lar seg bemanne til en ambulansetjeneste som med stor sannsynlighet vil bryte sammen.
Arbeidsgruppe 1 har fått mange innspill som beskriver utfordringene knyttet til pasienttransport fra Lofoten. Det gjelder både ekstremvær, avstander og veistandard. Dersom man ikke tar hensyn til disse utfordringene setter foreslåtte løsninger liv og helse på spill.
Til syvende og sist er en av de grunnleggende oppgavene til sykehusene å redde liv. I Lofoten er det til nå i år gjennomført 6 nød keisersnitt. I tillegg kommer pasienter som ellers har reddet livet ved at vi har et fullt operativt sykehus i Lofoten. Dersom medlemmene i arbeidsgruppe 1 overhodet interesserer seg for
pasientsikkerhet må de legge fra seg kalkulatorene og sjekke realitetene.
Vi forventer at ett så drastisk forslag baseres på planer for overgang fra full drift til nedleggelse og en analyse av om dette er gjennomførbart. Dette ut fra en forventing om at man ikke kan låse døra på Gravdal så snart et vedtak er gjort. Men det er kanskje det medlemmer i arbeidsgruppe 1 tror er mulig.
Vi forventer at det legges frem en beredskapsplan for nedleggingsfasen. Bemanningen på øvrige sykehus må styrkes, ambulansepersonell må utdannes og kapasiteten på ambulansefly og helikoptre må økes. I tillegg må man gjøre noe med været på vinteren slik at pasientene når frem til sykehus. Et annet viktig moment er arbeidssituasjonen for de ansatte ved sykehusene. Et så radikalt forslag vil ha store negative konsekvenser for arbeidsmoral og trivsel.
Ressursgruppa forventer at Helse Nord har en plan for å ivareta de ansatte i alle faser av prosessen. Dersom arbeidsgruppa ikke ser galskapen kan man fortsatt håpe på at det er voksne folk til stede i styret i Helse Nord eller lengre opp i systemet. Vi forventer at styret i Helse Nord kommer til Lofoten før de fatter en avgjørelse. De må gjerne legge neste styremøte til Lofoten. Da kan de også forklare hvordan de har tenkt å sikre befolkningen et forsvarlig helsetilbud.