Dette er et leserinnlegg. Det representerer innsenderens meninger.
Etter å ha skrevet flere brev til deg og statsministeren med klare oppfordringer om å justere kurs.
Etter å ha lest flere svar som peker på at dette er en åpen og inkluderende prosess.
Og ikke minst, etter å ha fulgt med på Helgemorgen lørdag, har jeg behov for å komme med en avklaring. Undertegnede, øvrige beboere og ordførere i Lofoten, Vesterålen, Narvik, Harstad, Steigen osv. er ikke dumme. Vi vet hvor vi bor, og vi kjenner vårt eget beste.
DMS er ikke sykehus
Ingen sykehus i Nord-Norge skal tømmes for pasienter forsikrer du. Etter alt å døme vil arbeidsgruppen som ser på akuttfunksjoner, foreslå å omgjøre Gravdal sykehus til et distriktsmedisinsk senter. For oss er det ensbetydende med å tømme sykehuset for grunnleggende funksjoner. Et DMS er ikke et sykehus.
Vi måtte vært dumme dersom vi ikke reagerte på et slikt forslag. Du og direktøren hevder med stor styrke at reaksjonene er som forventet og at dere forstår at det vekker sterke reaksjoner. Det er mulig at dere forstår dette rent intellektuelt, men til forskjell fra oss som bor der vi bor, skjønner dere fint lite.
Dere snakker om en prosess som skal være grundig og med muligheter for innspill underveis. Så langt jeg kan se, har det ikke manglet på innspill eller forslag uten at dette ser ut til å gjøre inntrykk. Det at dere ikke har lagt ballen om omgjøring til DMS død, går over min forstand når du samtidig forsikrer at ingen sykehus skal legges ned. I beste fall betyr det at dere ikke har evne til å lytte. Så håper jeg du legger merke til hvilke av medlemmene i gruppene som legger inn dissens.
Lokale forhold
Luftambulansetjenesten skriver at det på høst/vinter/vår er «Snøbyger med redusert sikt (som) skaper problemer. Påfølgende snøbrøyting på rullebanen medfører også begrensninger. Ved spesielle vindretninger kan det være såpass turbulent at en innflygning ikke er å anbefale. Det kan gå utover flyenes stressbegrensninger og er heller ikke behagelig for de som er om bord, både pasienter og besetning.» Det er blant annet slike situasjoner som gjør akuttberedskap og fødetilbud så viktig for oss. Pasientene må rett og slett vente til det er forsvarlig med transport.
Det du kanskje ikke er fullt klar over er de utfordringene som ligger i avstand til nærmeste sykehus og de utfordringer som ligger langs veien. To timer og førti minutter dersom ambulansen kjører rett om bord på ferga. Den går mellom 07:10 og 20:25. Legg på 38 minutter når ferga ikke går og regn med at ambulansen ikke nødvendigvis kan kjøre på og over fartsgrensa. Tenk deg så litt snøkov, is og sørpeføre på vinteren eller kø med bobiler på sommeren. Selv ikke ambulanse med blålys kan ta sjansen på passering på lange strekninger eller i de mange tunellene.
Og som ikke utfordringer med været er nok sier legene i Lofoten at de er bekymret for kapasitet til å følge pasienter og muligheten for å rekruttere fastleger når avstanden til akuttfunksjonene blir så store.
Viktigheten av akuttberedskap
Så merker jeg meg med stor tilfredshet at du er opptatt av at kreftbehandling og annen behandling må prioriteres i Nord-Norge. Vi er ikke dummere her i Lofoten enn at vi ønsker den beste behandling. Det ville vært galskap av oss å kreve et tilbud på Lofoten sykehus for tjenester de ikke har kompetanse til å fylle. Selv ihuga forkjempere for lokalsykehus ønsker leger med best mulig kompetanse og helst i Bodø eller Tromsø. Vi er selvsagt helt avhengige av disse. Like avhengige som av akuttberedskap. De to må og kan ikke stilles opp mot hverandre.
Det ville vært galskap å ikke fortell omverdenen hvorfor akuttberedskapen er så viktig. En ung mann som ble reddet av akuttberedskapen i Lofoten da selv Sar Queen måtte melde pass i vinter, oppsummerte dette slik. «Man skjønner at et lite sykehus ikke kan ha alle funksjoner, men det er et minimum at akutt-beredskapen er slik at man får stabilisert pasienter og fungert som en mellomstasjon på vei til et større sykehus, slik at man ikke mister livet når man venter».
Å flå en rev
Etter det jeg har sett av innspill på prosessen i media, er det ikke mange som protesterer på at noe må gjøres, men du og direktøren i Helse Nord er inne på feil kurs. Løsningen ligger i å anerkjenne lokalsykehusenes funksjon som avlastning for de to store og ikke å flå dem for tjenester.
Å tilby avvikling av akuttfunksjoner og fødetilbud i Nord-Norge som et gode for befolkningen kan sammenlignes med bondens fortrøstende ord til reven som skal flås:
Slapp av, dette er bare en overgang. Snart havner du i fornemt selskap.