Dette er et debattinnlegg i form av en leder.
Sykehuskampen i Lofoten har nå blitt tatt fra kommentarfelt og lokalaviser til en av landets største debattarenaer. «Lofotbrølet» har nå utvilsomt latt seg høre i de tusen hjem, og hele landet er nå klar over den bekymringen og redselen som «kokførbainna» lofotværinger sitter igjen med.
Hele prosessen i Helse Nord, og ikke minst regjeringens og helseministerens oppførsel, føles nok for mange som et stort svik. Dette er helt tydelig eksemplifisert av at Arbeiderpartiets lokallag i Vestvågøy har meldt seg ut av moderpartiet i protest.
I Hurdalsplattformen som regjeringen styrer etter, står det blant annet at norsk helsetjeneste skal være preget av åpenhet og tillit. Det er nok ikke mange som vil gi Helse Nord noe særlig med ros for åpenhet og tillit for tiden.
Det er faktisk flere konkrete punkter i Hurdalsplattformen som tilsynelatende brytes av Helse Nord og helse- og omsorgsministeren i sykehussaken.
«Norge skal ha en desentralisert sykehusstruktur som sikrer beredskap og gir alle innbyggere forsvarlig og trygg behandling på sykehus.»
«Regjeringen vil utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, flytte mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehus, og styrke den lokale akuttberedskapen.»
«Regjeringen vil sikre nærhet og likeverdig behandling for pasienter i hele landet. Vi skal gjennomføre konkrete endringer for å sikre demokratisk forankring i styring av sykehusene.»
Dette tatt i betraktning, så er det ikke rart at ledelsen i Vestvågøy Arbeiderparti ser det som nødvendig å melde seg ut av partiet.
Det er med god grunn at mange ser på sykehuskampen som et spørsmål om liv og død.
Men, det er et «men» her.
Alle de som føler seg fortvilte, frustrerte eller førbainna kan nemlig trøste seg med én ting. Og den ene tingen er at det ikke er verken arbeidsgruppe 1 eller styret i Helse Nord som skal ta den endelige avgjørelsen, tross alt.
Under sitt besøk i Lofoten, gjør blant annet finansminister Trygve Slagsvold Vedum det klart at det er regjeringen som til slutt skal ta en beslutning i denne saken. Og regjeringen, sier han, er innstilt på å bevare gode desentraliserte akuttilbud i nord.
Hvorvidt finansministerens ord er til å stole på gjenstår å se. Det som imidlertid er helt sikkert, er at etter at styret i Helse Nord kommer til en konklusjon, så er saken fremdeles ikke avgjort.
Saken skal som kjent ut på «høring», og da vil alle få mulighet til å komme med sine innspill og meninger i saken.
Det er bare å tro og håpe at de innspillene vil tas på alvor.
At utredningsprosessen skal stoppes eller at saken skal opp til behandling i Stortinget virker kanskje ikke så sannsynlig per dags dato.
Men, lofotværinger vil uansett få sin stemme hørt. Med andre ord, så er det viktigste av alt for fremtiden til sykehuset at «Lofotbrølet» ikke stilner.