Dette er et leserinnlegg. Det representerer innsenderens meninger.
Et solid barnehagetilbud i Vestvågøy kommune er viktig, og dette opplever jeg at det er stor tverrpolitisk enighet om. Et samfunn i vekst og utvikling må ha god kapasitet på en så viktige samfunnstjenester som barnehage er. Og det må være kvalitet på det tilbudet som barnehagene tilbyr.
Barnehagene våre driftes godt
Over tid har det blitt jobbet målrettet og godt i de kommunale barnehagene for å sikre riktig tjenestenivå, kvalitet og robust drift. For eksempel gir styringsmodellen og størrelsen på «avdelingsbarnehagene» våre at vi har muligheten til å disponere stillingene godt. En effekt av dette er at de kommunale barnehagene i dag har mindre utgifter enn tidligere, samtidig som de leverer tjenester på samme nivå som før.
Dyktige medarbeidere har hatt tydelig fokus på samfunnsmålene, forbedring og satsning, noe som har gitt resultater over tid. Sånn sett står de kommunale barnehagene i en bra situasjon, noe jeg er glad for.
Signaliseres endringer i regelverket
Størrelsen på tilskuddene til de kommersielle barnehagene baseres på utgiftene i kommunens egne barnehager. Kommunen er oppmerksom på at det er ulike økonomiske forutsetninger for små og store barnehager. De mindre private barnehagene merker nok de største utfordringene med den statlige fordelingsmodellen som i dag ligger til grunn for tilskuddet. Dette er staten også oppmerksom på, og det er signalisert en endring i reglene som skal bedre denne situasjonen.
Vi kjenner alle på kroppen at det er tøffere tider, og nettopp av den grunn er det ekstra viktig at vi setter av en økonomisk buffer for å ta opp svingninger. Hverken bedrifter eller kommuner kan drives i minus over tid. Kommunen jobber derfor hele tiden for å ha et forsvarlig disposisjonsfond som kan håndtere slike svingninger. Dette gjør at endringer kan skje uten at dette medfører kutt i tjenestenivået vårt. Dette bør bedrifter også gjøre.
Kommunen har ganske god oversikt over økonomien til de 15 forskjellige private barnehagene i Vestvågøy. Vi vet at det er store økonomiske forskjeller her, men vi ser at det samlet for de private barnehagene er tatt ut et positivt driftsresultat på 7.081.059 kr. for 2022. I tillegg kommer andre pengeflyttinger gjennom leieinntekter og lignende til morselskapet.
Det jobbes målrettet med forbedring
Alle som leverer offentlige tjenester til innbyggerne i Vestvågøy må levere i tråd med politiske bestemmelser, og samtidig sikre at kostnadene holdes på et minimum. Til syvende og sist er det innbyggerne som betaler for disse tjenestene, og derfor er det vårt samfunnsansvar – i likhet med andre aktører – å hele tiden strekke oss for å gjøre dette så bra og effektivt som mulig.
Derfor jobber vi kontinuerlig med forbedring. Om vi klarer å gjøre små endringer jevnt og trutt, vil dette over tid utgjøre store forskjeller for innbyggerne og næringslivet i Vestvågøy.
Dette var også en del av budskapet da jeg som kommunedirektør for ca. ett år siden hadde møte sammen med de private barnehagene. Et av temaene var tanken om at dersom vi klarer en forbedring på 1% hver måned, så vil vi ha klart å forbedre oss 10% på et helt år – det vil bli regnet som en stor forbedring. Om du derimot forsøker å gjennomføre en endring på 10% i én jafs, så er dette vanskelig og vil trolig medføre en stor omstilling som ikke nødvendigvis oppleves bra.
Samarbeid
I våre månedlige styremøter med de private barnehagene er det lagt opp til samarbeid og utvikling med det rent barnehagefaglige i fokus. Dette samtaleforumet skal sikre et fullverdig tilbud i kommunen, da vi har ansvar for et likeverdig godt pedagogisk tilbud til barnet, uavhengig om det er i privat eller kommunal barnehage. Det er ikke lagt ned noe forbud om å ta opp økonomiske spørsmål, men det er ønskelig at økonomiske forhold kan tas opp i egne møter. Bakgrunnen for dette er tidligere erfaringer der utviklingen av det barnehagefaglige kom i skyggen av økonomi.
Vi skal finne løsninger som gjør at alle barnehagene i kommunen kan ha en fornuftig drift. Kommunen har stor forståelse for at flere av de kommersielle barnehagene nå opplever at det er utfordrende å få drifta av selskapet til å gå rundt. De minste barnehagene og profil barnehagene har trolig de vanskeligste betingelsene i den økonomiske fordelingsmodellen som Staten styrer etter i dag. Om denne ikke endrer seg, så vil kommunen gå i dialog med de barnehagene som har behov for dette for å finne gode løsninger.