Dette er et debattinnlegg i form av en leder.
Med nødraketter tent, ulende sirener, fakler og blålys var det umulig å ikke kjenne på en stolthet og kraft under demonstrasjonen for bevaring av sykehuset 12.desember. Et samlet Lofoten møtte helseminister Ingvild Kjerkol da hun tok turen nordover.
På høy tid, kan man med rette legge til. Forslaget som ligger på bordet til Helse Nord, om å legge ned akuttfunksjonen til sykehuset på Gravdal opprører mange, og vil ha store konsekvenser lokalt.
Ambulansetjenesten frykter for en uutholdelig arbeidssituasjon hvor de er nødt til å frakte pasienter helt ut til Stokkmarknes med hjertet i halsen fordi de ikke vet om de vil rekke frem i tide. Utfordrende kjøreforhold, vær og helsekritiske situasjoner går ikke godt ilag.
Dessverre er livet slik at uforutsette ting vil skje. Et hjerteinfarkt, slag eller morkakeløsning inntreffer ikke nødvendigvis på en solskinnsdag. Et helsesystem i Lofoten som legger opp til at kun de med hell i uhellet skal overleve er isende kaldt.
«Vi blør ikke saktar i Lofoten» er ett av slagordenen som har blitt gjentatt. En enkel sannhet som man skulle tro helsetoppene hadde glemt. Visst er vi sterke, kampklare og hardføre her i nord. Vi gir oss ikke lett – det viser oppropet for bevaring av sykehuset.
Men er uhellet ute og du trenger akutt hjelp så er vi like sårbare som alle andre. Det være seg vestlendinger og søringer. Å snakke om økonomi når prisen potensielt er tapte liv er isende kaldt og kynisk.
Fiskerinæringen møtte mannssterke opp under demonstrasjonen. En næring resten av Norge nyter godt av. Hva med å se litt på økonomien der? Hvor mye fiskerinæringen er med på å bidra til god valuta for Norge? Helsesektoren er en del av statsbudsjettet som fiskerinæringen bidrar positivt til. Men for at et risikofylt yrke skal være forsvarlig må hjelpen være nær dersom uhellet er ute.
Som Ole Mosseng i Lofoten Seafood sa, pådriver av båtkortesjen:
— Det er viktig for oss fra oppdretts- og fiskerinæringa å vise at vi er avhengig av sykehustilbudet. Vi kan ikke være foruten.
Å opprettholde en akuttfunksjon er vesentlig i et område med høy næringsvirksomhet som i Lofoten med både fiskerinæringa som er et risikofylt yrke, og for å være en trygg turistdestinasjon. For ikke å snakke om at dersom Lofoten skal være et attraktivt sted å etablere seg med familie, eller et sted man tør å bli gammel, – så må selve hjertet i Lofoten bestå – sykehuset.
Vakre fjell og fjorder er flott og fint, men det hjelper lite når pulsen svikter en uværsdag.