Flakstad Arbeiderparti sier til statsminister Jonas Gahr Støre i et brev at det er umulig for dem å forsvare partiets rolle i sykehussaken.
Brevet som er underskrevet av Randi E. Gregersen og Julie Hellan Larsen på vegne av Flakstad Arbeiderparti addresserer ledelsen i partiet og statsministeren.
«Vi i Flakstad Arbeiderparti ønsker med dette å si, at for oss er det umulig å forsvare partiets rolle i sykehussaken i nord.»
I brevet trekker Ap-politikerne fra Flakstad frem at helseministeren flere ganger har hevdet at en av årsakene til at denne prosessen er satt i gang er for å sikre likeverdige helsetjenester til alle innbyggerne i landet.
Gregersen og Larsen skriver at det etter deres mening ikke er mulig.
«Bor du i sentrale strøk vil du alltid ha kortere vei til helsetilbudene. En annen faktor som spiller inn er en stadig utfordrende kommuneøkonomi, der man hvert år opplever å måtte kutte i tjenestetilbudene også i helsesektoren. Vi har akseptert at det på grunn av avstander, vær og infrastruktur ikke er mulig å sikre oss full likeverdighet. Da synes vi det er utrolig at noen vurderer å ta fra oss den sikkerhet det ligger i å ha vårt lokalsykehus med livreddende akuttberedskap.»
Full storm i Lofoten
Mens Gregersen og Larsen skrev brevet, var det i ferd med å blåse opp til full storm i Lofoten.
«All infrastruktur er satt ut av spill. Dette er en del av vår hverdag og noe vi er vant til. Men i det siste har det blåst enda sterkere her etter at Helse Nord og Arbeiderpartiet satte sykehusdriften i nord i spill, og
dermed også vår sikkerhet.»
De to Ap-politikerne skriver at i forslagene fra Helse Nord som har lekket ut, så foreslås det å legge
ned akuttkirurgisk beredskap ved sykehuset på Gravdal. Som kompensasjon skal det ifølge forslaget flyttes en helikopterbase til Lofoten.
«I praksis vil dette si at helikopteret blir satt helt ut av spill i dårlig vær, og dermed vil det også påvirke sikkerheten i andre regioner også. Hvordan er det mulig at Arbeiderpartiet støtter en slik prosess?»
Gregersen og Larsen poengterer at da det ble satt i gang en lignende prosess i regi av forrige regjering i 2017, så var Arbeiderpartiet tydelig på at det ville være uforsvarlig å legge ned akuttberedskapen i Lofoten.
«Været har ikke endret seg, det har heller ikke geografien siden 2017. I løpet av året har vi, i tillegg til lokalbefolkningen, ca 1 million besøkende i Lofoten, samt at det i løpet av vintersesongen kommer mange fiskere fra andre steder for å delta på Lofotfisket. Dette øker sannsynligheten for ulykker som det kreves forsvarlig akuttberedskap for.»
De to Flakstadværingene understreker at partiet har gått til valg på trygghet, og det som oppleves nå er at Helse Nord-prosessen gir velgerne uro og utrygghet.
Det trekkes frem at det er kommet frem utallige historier om hvor viktig det er å beholde sykehuset, og de historiene bør lyttes til, mener Gregersen og Larsen.
I tillegg er fagmiljøene i Norge tydelige på at det vil være galskap å legge ned akuttfunksjonen ved Nordlandssykehuset Lofoten, skriver de.
Det er ingen skam å snu
«Akuttfunksjonen skulle ikke vært en del av prosessen i utgangspunktet, og vi mener det er på høy tid å endre oppdraget til Helse Nord slik at befolkningen og de ansatte kan få ro.»
Det er ingen skam å snu, skriver de to. Derimot poengterer de at det er en skam å stå på sitt i en slik sak, der de fleste andre partier har forstått at dette er uforsvarlig.
«Det er på tide at helseministeren tar ansvar og gjør noe med saken før det er for sent. Ledelsen sentralt har vært tafatte og utydelige, og det er umulig for oss som bor her å forstå hvorfor det ikke gjøres noe når fagfolk er så tydelige på de negative og uforsvarlig konsekvensene i sine uttalelser i denne saken.»
Gregersen og Larsen uttrykker stor skuffelse over moderpartiet som de opplever som avvisende og lite lydhøre. De peker på at lokallaget til Arbeiderpartiet i nabokommunen har valgt å melde seg ut.
«Vi kan være ærlig på at flere hos oss vurderte å gjøre det samme, men vi har enda et håp om at våre stemmer vil bli hørt, og at våre synspunkter vil bli tatt med i den videre prosessen.»
Til slutt skriver Gregersen og Larsen at de ønsker seg en mer sosialdemokratisk politikk, der de svakeste i
samfunnet ivaretas på en forsvarlig måte. For å fremstå som et sterkt og troverdig parti, så må partiets ledelse sørge for en bedre kommunikasjon med grasrota, mener de.
Til slutt ber Gregersen og Larsen om et svar på noe som mange Ap-politikere i Lofoten gjerne spør seg for tiden:
«Vi ønsker også et svar på, og en grunn til, hvorfor vi fortsatt skal være medlemmer i Arbeiderpartiet, et parti som vi tidligere har vært så stolte av.»