Dette er en kronikk. Den representerer innsenderens synspunkter.
To av tre nordlendinger sier at de kommer til å bo i landsdelen innen det har gått fem år. Flesteparten sier også at de kommer til å bli boende i samme kommune som de bor i dag. Samtidig har en av tre flytteplaner – og flesteparten vil flytte sørover. Hvordan få folk til å bli i nord?
Mange snakker om den demografiske utviklingen i landsdelen. Nylig bikket vi 487 744 mennesker i landsdelen og de siste 20 årene har vi hatt en befolkningsvekst i Nord-Norge. Denne positive utviklingen kommer av at vi har en høy grad av innvandring, og ikke at det fødes mange flere barn i de tre nordligste fylkene. Uten innvandringen fra Ukraina ville vi faktisk opplevd en befolkningsnedgang i nord.
Vi opplever fortsatt en negativ nettoflytting innlands. Altså at det er flere som drar enn som kommer til. Da må vi ikke bare snakke om den demografiske utviklingen i landsdelen, men forstå hva som er motivene for å flytte. I en undersøkelse Kunnskapsbanken for Nord-Norge har gjort, har vi spurt nordlendinger mellom 15-65 år hva som er årsaken til at de ikke lenger ønsker å bo i nord. De peker på 5 konkrete årsaker:
- Nærhet til venner og familie
- Jobb og karrieremuligheter
- Studier
- Reisekostnader til Norge og resten av verden
- Klima
Vi fokuserer ofte på unge, barnefamilier, eldre og par uten barn når vi ser på tallene, men basert på undersøkelsen mener vi at vi istedenfor må se til tre andre grupper når vi skal iverksette målrettede tiltak:
- De som bor i kommunen i dag
- Tilbakeflytterne – de som har flyttet tilbake til nord
- Innflytterne – de som kommer fra andre deler av Norge eller et annet land
De to første gruppene peker på manglende jobb- og karrieremuligheter. Det står i stor kontrast til behovet vi hører fra næringslivet. Samtidig vet vi at 40% av stillingene i privat sektor ikke lyses ut, men går gjennom egne bekjente eller nettverk. Uten å lyse ut stillingene så får vi ikke synliggjort mulighetene utenfor byen, kommunen eller landsdelen. En sommerjobb er ofte første møte med arbeidslivet – lys de ut. Nå kan arbeidsgivere i nord også får støtte til sommerjobben gjennom kampanjen 1000jobber.no. I tillegg har vi mange ulike trainee-nettverk i landsdelen som tiltrekker seg mange unge.
Hovedårsaken til at innflytterne vil flytte igjen er manglende nettverk, at de har få personer til å støtte seg på. Hele 16% sier at de har et svakt sosialt nettverk. Det kan ikke den rause og inkluderende nordlendingen være kjent av! Et manglende nettverk gir heller ikke tilgang til de ledige stillingene som nettopp rekrutteres gjennom bekjente og nettverk. Kommunene må sørge for å være et godt vertskap ikke bare for turistene, men også for de som flytter til kommunen. Se til Rana Kommune som har igangsatt flere tiltak for å være en attraktiv kommune for de som kommer til.
Et godt samarbeid mellom akademia og næringslivet vil gjøre at vi både evner å forstå kompetansebehovet til næringslivet og på andre siden vise studentene mulighetene i landsdelen.
Den lave kronen gjør at turister kommer til Nord-Norge i hopetall, og mange har den siste tiden fått oppleve alt fra nordlys til vinterstorm i nord. De nye direkterutene knytter Nord-Norge tettere med verden og vi kan glede oss av reiselivsnæringen går godt. Nå trenger vi at Nord-Norge knyttes tettere sammen ved å satse på en god infrastruktur mellom plassene i landsdelen og resten av landet. Når mange peker på at reisekostnader er en årsak til å dra, må politikerne komme på banen.
Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. På den måten kan vi sørge for et fortsatt
attraktivt Nord-Norge.