Mange gjør fatale feil med tanke på mobilvett i påskefjellet, melder Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
— Ikke stol blindt på kart og apper på telefonen, men ta med kompass og papirkart i vanntett pose og lær deg å bruke dem, sier Inger Vollstad som er seksjonssjef i Nkom i en pressemelding.
Nkom understreker dat et er klokt å ha med seg telefon når du skal på tur, men de ber om at man ikke glemmer å si fra til andre hvor man skal og når man planlegger å være hjemme igjen.
Man må også huske at man ikke må gjøre avtaler som er avhengig av at telefonen eller smartklokken virker eller har dekning, advarer kommunikasjonsmyndigheten.
Minner om mobilvett-reglene
— På fjellet kan mobiltelefonen gå tom for strøm raskere enn du er vant til på grunn av kulde. Selv om mobildekningen er god mange steder vi ferdes, er det fremdeles steder der det ikke er dekning, sier Vollstad.
For å ringe nødetatene er det nok at et av de tre mobilnettene i landet har dekning der man er. Nkom anbefaler at en familie har mobilabonnement fra ulike leverandører, og gjerne også ulike typer telefoner. Da er man enda tryggere dersom uhellet skulle være ute, skriver de.
Nkom minner om disse fem mobilvett-reglene til påskefjellet:
- Ikke stol blindt på mobilen og hold den varm. Det er ikke alle steder det er dekning, og batteriet liker ikke kulde.
- Vit at ikke alle smartklokker forteller nødetatene like nøyaktig hvor du befinner deg som det en smarttelefon gjør.
- Husk at du kan ringe nødnummer 112 selv om du mangler mobildekning fra ditt mobilselskap, mangler eller har et ødelagt SIM-kort, eller ikke har penger på kontantkortet. Dette forutsetter likevel at det finnes mobildekning fra minst et mobilselskap der du befinner deg.
- “Dumme” telefoner vil ikke kunne vise nødetatene eksakt hvor du befinner deg dersom du ringer et nødnummer.
- Skal du på lengre tur? Ta med satellittelefon, GPS-enheter, skredsøker og annet egnet utstyr.