Så vidt forskerne i Havforskningsinstituttet vet, så har «Nvg-silda» aldri gytt lenger nord. De siste årene har silda forlatt gyteområdene på Vestlandet og i Midt-Norge til fordel for Lofoten og Vesterålen.
Havforsker Are Salthaug sier i en artikkel publisert på Havforskningsinstituttet sine nettsider at det aldri har vært dokumentert en så nordlig fordeling av silda som i år.
I februar var Havforskningsinstituttet på tokt med fiskefartøyene «Eros» og «Vendla».
Ifølge Salthaug var det på toktet knapt en eneste sild å se, før de kom til Røsttunga, rundt 60 nautiske mil vest-sørvest for Røst.
Mest ved Lofoten og Vesterålen
Av årets vårgytende sild stod hele 82 prosent av bestanden utenfor Lofoten og Vesterålen. De resterende 18 prosentene av bestanden stod nord for Andenes, melder Havforskningsinstituttet.
Salthaug har ikke noe sikkert svar på hvorfor det har blitt slik, men han og instituttet har flere teorier og forskerne jobber med å finne forklaringen.
En av teoriene er at det er mye eldre sild i bestanden. Rundt halvparten av bestanden består av åtte år gammel sild. Det er mulig at denne silden fra 2016 «har fått et infall» og resten av bestanden følger etter.
— Det nye gytemønsteret kan ha skjedd i tidlegere tider også, men vi har ikke observert fraver av nvg-sild på gytefeltene sør for Røst gjennom moderne fiskeri eller forskning, sier Salthaug.
Mer ung sild
Utenom det unormale gytemønsteret til silda, så har forskerne observert mer ung sild i nord enn hva som er vanlig.
Salthaug sier det er et positivt tegn for fremtidig rekruttering til gytebestanden at det er flere tre og fire år gamle sild som gyter i nord, da gytebestanden har vært preget av en eldrebølge.
Norsk vårgytende sild
- Latinsk navn: Clupea harengus L.
- Maks størrelse: 40 cm og 500 g
- Maks levetid: 25 år
- Leveområde: Nordøst-Atlanteren
- Hovedgyteområde: Møre og Nordland
- Gytetidspunkt: Februar–mars
- Føde: Plankton
- Spesielle kjennetegn: Lever i tette stimer som beveger seg som en enhet