Dette er et leserinnlegg. Det representerer innsenderens synspunkter.
Ja, vi er positive til turistskatt, men vi må tenke oss godt opp slik at det treffer riktig. Bommer vi, kan det fort gå ut over både Lofoten som merkevare, konkurransekraft og innbyggernes bolyst.
Gruppeleder for Venstre i Nordland Fylkesting, Cecilie Hegge, tegner et bilde av Lofoten som er «skjemmet av forsøpling og avføring». Det er ikke bare et svært usant bilde, men det undergraver også et produkt som reiselivet har lagt ned massevis av kroner for å bygge opp, og som utgjør en stor del av vårt næringsliv. Lofoten er i konkurranse med andre destinasjoner med høye fjell, hav og hvite sandstrender, og kan fort trekke det korteste strået når reisen skal bestilles.
Lofoten har et press av turister, – enkelte steder. Med cruiseturister, dagsturister og turister som bor privat og på airbnb o.l. har man estimert at opp mot en million turister besøker Lofoten hvert år!
Det er imidlertid viktig å merke seg at turismen ikke er en homogen gruppe, men er mer nyansert etter reisens hensikt som gir føringer for adferd. Man må også huske på at både kurs- og konferansemarkedet, samt yrkesreisende også defineres som turisme.
Mange av disse grupperingene av tilreisende overnatter hos venner og familie, leier husvære gjennom airbnb eller benytter etablerte reiselivsbedrifter med overnatting som rorbuanlegg, hotell og campingplasser. Steder hvor det allerede er avfallshåndtering og toalettfasiliteter, og vi kan derfor lett resonere oss frem til at «turisten» i svært ulik grad benytter seg av områdets fellesgoder.
Målet bør derfor ikke være å skyte spurv med kanoner, men å treffe den andelen av turismen som bruker av våre fellesgoder og natur, både med og uten å legge igjen kroner i kassen. Kanskje er også fastboende villige til å betale noen kroner for være sikret parkering, hvis de skal gå på populære turer på fjell eller besøke kjente strender.
Besøksbidrag må også sees som et virkemiddel til finansiering, men reiselivsnæringen trenger strengt tatt flere verktøy til god destinasjonsutvikling. Besøksbidrag gir hverken bedre veistander eller bedre rutetider, men vi trenger ressurser som kan koordinere behov og finne løsninger på tvers av sektorer og som tar hensyn til regionale forhold.
Er målet å hindre slitasje på stier med klopping, etablere parkeringsplasser for å tilrettelegge for turgåing og naturopplevelser, da må pengene hentes inn der utgiftene påløper. Er målet å få slutt på villcamping, må vi se på om tilrettelegging kan bli tatt betaling for. Uttakleiv Grendelag (Vestvågøy) har eksempelvis gjort en glimrende jobb her.
Det må dessuten nevnes at det i Lofoten også er gjort grep innen avfallshåndtering og oppretting av toalettfasiliteter, og at det nå pågår et pilotprosjekt i Kvalvika (Flakstad) med biffybags (bæsjeposer for folk). Kvalvika er et av få pressområder hvor dette er en utfordring.
Det er også et viktig poeng at alle som har goder fra turismen kan bidra, slik at ikke tiltaket «straffer» tradisjonell kommersiell overnatting opp mot andre aktører.
Ja det er viktig å etablere en turistskatt, eller et besøksbidrag som jeg finner mer dekkende, i en eller annet form, men som tar hensyn til at Lofoten ikke er en lukket ferieresort, men et sted der folk faktisk bor og lever! Vi trenger en turistskatt som treffer.