I kjølvannet av Bodø 2024 vil fylkesråd for næring Bjørn Larsen gjøre Nordland til europeisk gastronomiregion.
Fylkesrådet i Nordland bevilger hele 600 000 kroner til et forprosjekt som skal gjøre Nordland til «European Region of Gastronomy» i 2028.
Det melder fylkeskommunen.
Arven etter Bodø 2024
Fylkesråd for næring Bjørn Larsen sier i en pressemelding at en matsatsing er et naturlig steg videre i kjølvannet av «Bodø 2024 – Europeisk kulturhovedstad».
— Vi må jobbe for at enda flere i inn – og utland får vite om de fantastiske råvarene vi har i landsdelen. En europeisk status som «European Region of Gastronomy» vil virkelig løfte det nordnorske kjøkkenet, sier Larsen.
Gjennom forprosjektet som nå får støtte skal det legges en plan for hvordan det skal jobbes med forankringen av et endelig hovedprosjekt. Hovedprosjektet skal være klart i mars 2025 og blir da lagt frem for fylkesrådet.
European Region of Gastronomy (ERG)
- Et europeisk program i regi av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism.
- Programmet skal bidra til å synliggjøre regional kultur og mattradisjon internasjonalt, skape utvikling i regionen og bygge regional identitet og stolthet.
Larsen forteller at måten Nordland fylkeskommune har posisjonert seg med arbeid innenfor matsektoren har vakt interesse nasjonalt og internasjonalt.
Det gjelder blant annet satsingen på Nordnorsk Kompetansesenter MAT, der nordnorske råvarer og mattradisjoner løftes frem.
Larsen mener det er langt å gå før nordnorske mattradisjoner får den posisjonen den fortjener, og han håper ERG kan være et steg på veien.