Parasitten Kudoa Thyrsites som omdanner fiskekjøtt til en slimaktig fiskegrøt i løpet av få timer, har blitt oppdaget i skrei fra Lofoten.
Hvor stor spredningen er, er foreløpig ikke klart. Så langt er bare 30 skrei analysert. Det planlegges for å utvide analysene.
– Av de 30 fiskene som ble undersøkt, ble en fisk funnet å være myk, og påfølgende PCR-molekylbasert testing bekreftet infeksjonen med Kudoa, opplyser forskerne Lucilla Giulietti og Arne Levsnes som er tilknyttet Havforskningsinstituttet, til NRK.
Den skumle parasitten ble oppdaget i kysttorsk på Helgelandskysten ved en tilfeldighet i fjor. Og nå er den altså oppdaget i skrei i Lofoten.
Parasitten skal ikke være farlig for mennesker eller fisk, men kan likevel føre til store økonomiske tap for fiskenæringen dersom den sprer seg. Tidligere har den vært vanlig å finne i norsk makrell.
Vanligvis tar det mellom 24 og 36 timer etter fisken dør til kjøttet er som gele. Men det kan også ta så lite som seks timer, ifølge Levsnes.
Kudoa Thyrsites
- Parasitter av typen myxosporidier, som er mikroskopiske sporer som slekter på maneter, koraller og sjøanemoner.
- Skiller ut et enzym som bryter ned fiskekjøtt 24-36 timer etter fiskens død.
- Ikke skadelig for mennesker eller for fisk.
- Tradisjonelt å finne i makrell i norske farvann. Anslås å oppstå i opptil en prosent av all makrell i Norge.
- Nylig ble den oppdaget også i brosme og kysttorsk utenfor Helgeland.
- Ukjent livssyklus og smittevei.