I oktober ble det utlyst legestillinger på Røst, men sju måneder senere er ansettelsesprosessen ennå ikke over. Nå er det startet et opprop for å beholde fastlege Per Magne Mikaelsen.
Denne uken ble en underskriftskampanje overlevert til kommunen for å beholde Per Magne Mikaelsen som lege på Røst.
– Per Magne har vært her i 40 år. Han har vært legen våres i alle år, sier initativtaker Ivar Karoliussen til Avisa Lofoten.
Etter at kommunen la om legeordningen til nordsjøturnus, bestemte de seg også for at de tre legene skulle ansettes i kommunen. Fram til nå har kommunen inngått avtaler med privatpraktiserende leger. Det skaper problemer for Mikaelsen som fylte 70 år i fjor. Ifølge regelverk kan kommunen i utgangspunktet ikke ansette folk over 70 år.
Karoliussen er veldig skuffet over prosessen og omtaler det som «en slett prosess».
– Han Per Magne e legen vårres, sier han til Avisa Lofoten.
175 underskrifter
Karoliussen startet et opprop med en underskriftskampanje for å beholde Mikaelsen i en deltidsstilling i kommunen. Underskriftene ble overlevert til kommunen før et kommunestyremøte onsdag 22. mai med 175 underskrifter. En rekke andre har i tillegg ikke hatt mulighet til å skrive under på protokollen før innleveringen, men har gitt sin støtte i sosiale medier og på telefon. Til sammen har over 200 personer gitt sin støtte, ifølge Karoliussen.
– Folk kom med fly og kom rett hjem til meg. De kom rett fra fergekaia hjem til meg for å skrive under. Folk som er på reise, har skrevet på Facebook at de støtter oss. Alle støtter han Per Magne her ute, sier han.
Karoliussen forstår ikke at det ikke er mulig å få med Mikaelsen videre.
– I det minste i en overgangsordning, så de andre blir kjent med øya og folkene her. Det var derfor vi startet oppropet. Vi har folket med oss.
I lang tid har det nå vært vikarer som i hovedsakhar stått for legetjenestene. Karoliussen er takknemlig for at de stiller opp, men det medfører også utfordringer.
– Når du skal inn til lege, må du fortelle hele historien hver gang. Per Magne kjenner oss. Han vet alt om alle her ute. Vi trenger nesten ikke presentere oss engang.
Ville jobbe videre
Mikaelsen er takknemlig for støtten.
– Jeg setter veldig pris på det. Det er hyggelig, sier han.
Første gang han kom til øya, var i 1981 som turnuslege. Han jobbet der først i 14-15 år. Siden har han vikariert og jobbet på øya stort sett hvert år frem til nå.
Han jobber fortsatt som fastlege på Røst gjennom sin private praksis. For tiden er Røst-praksisen den eneste legepraksisen han driver med. Tidligere har han også vært fastlege i Drammen i mange år. I de senere år har han også jobbet som avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.
I utgangspunktet var det aktuelt for ham å gå inn i nordsjøturnusen, og han søkte på stillingen. Men han har fått beskjed om at det er et regelverk om gjør at kommunen i utgangspunktet ikke kan inngå ansettelsesforhold med folk over 70 år.
– Jeg har jo sagt meg villig til å jobbe videre her med samme type avtale som jeg har i dag, men kommunen ønsker tre fast ansatte. Så foreløpig har det ikke kommet noen endelig avklaring på min rolle framover. Jeg har i alle fall ikke hørt noe konkret om det . Men det er hyggelig at folk vil ha meg med videre, sier han.
Mangler lokal forankring
Mikaelsen legger ikke skjul på at han er kritisk til prosessen og mener den har tatt for lang tid. Det har skapt utrygghet på Røst.
– Befolkningen blir usikre. Hva blir det til nå? Det skaper utrygghet i samfunnet, sier han.
I tillegg mener han at prosessen har manglet lokal forankring.
– Vi tenker jo at den har vært kjørt uten lokal forankring. Vi tenker at det hadde vært en fordel å ha med noen i prosessen som har peiling på legetjenesten på Røst og hadde litt erfaring fra det.
Siden han selv var søker, skjønner han at han selv trolig ikke kunne bidratt som rådgiver. Men det finnes andre folk som har vært leger og andre personer i helsevesenet som kunne bidratt med innsikt, mener han.
Mangelen på lokal forankring er nok også årsaken til at man nå ser et folkelig engasjement, tror han.
Én lege har takket ja
Hele veien har det vært mange søkere til stillingene, men det har vist seg vanskelig å ansette noen. Før jul i fjor var det ventet at det ville være på plass innen nyttår. Da hadde de fått 36 søkere på stillingene.
På kommunestyremøtet onsdag ble saken viet mer enn en halvtime av kommunestyrets tid. Der fremkom det at har kommet en bekymringsmelding fra kommuneoverlegen om legesituasjonen på Røst.
Kommunen er nå i siste fase med å få plass ordningen, opplyste ordfører Elisabeth Mikalsen. En person har takket ja til stilling som kommunelege på Røst, ifølge advokat Thomas Benson på kommunestyremøtet. Han bistår Røst juridisk i ansettelsesprosessen. Det pågår også forhandlinger med andre aktuelle kandidater.
Prosessen med å evaluere legetjenesten i Røst kommune skjedde etter at kommuneoverlege Kjell Arne Helgebostad gjorde det klart at han skulle slutte.
PWC gjennomførte denne prosessen i første halvdel av 2023. Det ble konkludert med at Røst hadde en liten og sårbar legetjeneste. Etter råd fra PWC ble det konkludert med at Røst ville ha en turnusordning med tre leger som går to uker på og fire uker av, en såkalt nordsjøturnus, i tillegg til to vikarer i en fast pool. Fram til nå har kommunen inngått avtaler med privatpraktiserende leger.
Det ble også vedtatt at man ville ha leger som kommunalt ansatte i faste stillinger. Stillingene ble først utlyst i oktober.
Avisa Lofoten har forsøkt å kontakt helse- og omsorgsleder Rannfrid Myran fredag, men har ikke fått kontakt.