Avisa Lofoten
7 minutter lesetid

Slår tilbake mot legekritikken

Kommunedirektør Vigdis Bolås kjenner seg ikke igjen i beskyldninger om lovbrudd og mistillit i forbindelse med ansettelse av nye leger på Røst.

I et leserinnlegg retter Sentrumslista på Røst kritikk mot prosessen og gjennomføringen av ansettelser ved legekontoret på Røst. Blant annet omtaler de prosessen som uryddig og anklager kommunedirektøren for brudd på offentlighetsloven, forvaltningsloven, likestillings- og diskrimineringsloven og kommuneloven. De ber også om at prosessen stanses «da vi har manglende tillit til kommunedirektørens håndtering av saken».

Det er ikke aktuelt, ifølge kommunedirektør Vigdis Bolås.

– Å stoppe prosessen nå blir helt merkelig. Det ville vært mangel på respekt for dem som har søkt. Vi har gjort så godt vi kan. Jobben vår er å forvalte lovverket på best mulig måte. Jeg skjønner engasjementet, og det er alltid bra med engasjement. Men vår jobb er å følge lovverk og regelverk i alt vi gjør, sier Bolås til Avisa Lofoten.

– Det er lite hyggelig å bli beskyldt for blant annet å bryte lovverk uten at det er dokumentert, sier hun.

– Så du kjenner deg ikke igjen i den kritikken?

– Nei, jeg gjør faktisk ikke det.

Oppga ikke grunn til trukket søknad

Forrige uke ble det startet et folkelig engasjement for å få beholde lege Per Magne Mikaelsen som har vært lege på øya i over 40 år. 175 personer har skrevet under på et opprop for å beholde ham. Det utgjør over en tredel av øykommunens befolkning. Underskriftene ble overlevert til kommunen.

Til Avisa Lofoten har Mikaelsen forklart at det i utgangspunktet var aktuelt for ham å gå inn i nordsjøturnusen og at han søkte på stillingen. Men han har fått beskjed om at det er et regelverk om gjør at kommunen i utgangspunktet ikke kan inngå ansettelsesforhold med folk over 70 år.

Kommunedirektøren viser til at Mikaelsen har trukket sin søknad og ikke lenger er en aktuell søker.

– Men han gjorde vel det fordi han fikk beskjed om regelverk som gjorde at han ikke kunne ansettes?

– Ansettelsesprosessen er delegert til helse- og omsorgssjef. Jeg har oppfattet det som at han ikke hadde noen begrunnelse i meldingen til henne om at han trakk søknaden, sier kommunedirektøren som også viser til lovverket om ansettelser av folk over 70 år.

– Men Mikaelsen bestrider dette lovverket og mener det er mulig å gjøre unntak?

Kommunedirektøren viser igjen til at Mikaelsen har trukket søknaden, og at Røst kommune må forholde seg til det.

Per Magne Mikaelsen takket for støtten og argumenterte for at det er mulig å gjøre unntak fra alderslovgivningen i et innlegg på Facebook 26. mai. Foto: Skjermbilde / Facebook / Oppslagstavla på Røst

– Grundig

Når det gjelder påstandene om mistillit og lovbrudd, mener Bolås det får stå for kritikernes regning.

– De må selv stå for slike påstander. Jeg har egentlig ingen kommentar ut over det. Administrasjonen i Røst kommune har jobbet seriøst med ansettelsesprosessen. Ifølge Røst kommunes advokat er lovverket fulgt i prosessen, sier Bolås.

Helse- og omsorgssjef Rannfrid Myran forstår at folk er engasjert i legetjenesten på Røst. Men hun forsvarer prosessen og bestrider påstanden om at den ikke har lokal forankring.

Kommunen har hatt dialog med Legeforeningen, KS’ advokater, Røst kommunes advokat og Statsforvalteren for å kvalitetssikre prosessen og kvalitetssikre endelige avtaler.

– Den lokale forankringen ligger i utredningen av legetjenesten. Dette var et grundig prosjektarbeid med bred medvirkning fra alle faggrupper innen helse, også legene. Dette ble fremlagt for kommunestyret og enstemmig vedtatt, sier hun.

– Må ta den tiden som trengs

Det har gått sju måneder siden stillingene ble lyst ut. At prosessen har tatt så lang tid, skaper utrygghet, mener kritikerne.

En person er nå ansatt. Forhandlingene fortsetter med andre aktuelle leger til de to gjenværende stillingene, opplyser Myran.

– Det er ikke unormalt at avtaleforhandlinger er krevende og tar noe tid. Det var 34 søknader med mange godt kvalifiserte leger som skal behandles på lik linje i utgangspunktet, sier Myran.

Kommunedirektør Bolås avviser også at prosessen har tatt for lang tid. Forhandlinger med leger er i kommunene kjent for å være ganske krevende, opplyser Bolås.

– Vi kunne ikke drømme om å få over tretti søkere til legestillingene på Røst. Det er helt supert at så mange søker seg hit. Men det tar tid å gå gjennom alle søknadene, og alle fortjener en grundig vurdering. Og så er det forhandlinger med aktuelle kandidater. Det må ta den tiden som trengs for at begge parter skal være enige om innholdet i avtalen, avslutter hun.