Moskenes kommune klaget inn Lofot-Tidende til PFU for dekningen av bråket i kommunen i vinter. PFU har gitt kommunen veiledning i presseetikk.
I den opprinnelige klagen var Lofot-Tidende anklaget for ti brudd på pressens etiske regelverk, kjent som Vær Varsom-plakaten. Redaktør Bjarne Benjaminsen i Lofot-Tidende har avvist alle anklagene.
Klagen kom i kjølvannet av en rekke kritiske artikler om arbeidsmiljøet og den økonomiske situasjonen i Moskenes kommune. Spesielt ble det rettet anklager mot kommunedirektør Siri Halvorsen. Flere personer hadde også sagt opp jobben i kommunen i løpet av en kort periode.
Det er tre måneder siden klagen ble sendt inn til PFU, men den er foreløpig ikke tatt opp til behandling.
Har gitt veiledning
I en uttalelse forteller PFU-rådgiver Mathias Vedeler at de ga Moskenes kommune veiledning i Vær Varsom-plakaten for noen uker siden.
– Det er noe vi gjør i mange klagesaker, for å få klagene innenfor rammene som PFU krever, og for at klagerne skal være i stand til å klage inn det de reagerer på, sier han til Avisa Lofoten.
Videre opplyser han at klagen «trengte en del omarbeiding» før den kunne behandles av PFU. Så langt har de ikke mottatt noen oppdatert klage.
Vær Varsom-plakaten
- Vær Varsom-plakaten er et sett med regler og retningslinjer som norske journalister og redaktører følger for å sikre god og etisk journalistikk. Den er vedtatt av Norsk Presseforbund og handler om hvordan medier skal opptre ansvarlig, ærlig og respektfullt overfor både enkeltpersoner og samfunnet.
- Plakaten omfatter temaer som sannferdighet, kildekritikk, personvern og det å rette opp feil.
- Presseetikk handler om hvilke moralske og faglige retningslinjer journalister skal følge i sitt arbeid. Det sikrer at informasjon som publiseres er korrekt, at personvern respekteres, og at maktpersoner og institusjoner holdes ansvarlige.
- Presseetikken hjelper mediene å bevare sin troverdighet og tillit hos publikum.
- Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et utvalg som vurderer klager på brudd på presseetikken i norske medier. Når noen mener at en avis, TV-kanal eller et annet medium har brutt reglene i Vær Varsom-plakaten, kan de sende en klage til PFU. Utvalget gjennomgår klagen og gir en uttalelse om mediet har handlet i strid med god presseskikk.
Vil sende inn revidert klage
Plan- og næringssjef Matias Hana i Moskenes kommune sier de har hatt god dialog med PFU og ser på det som helt naturlig at en klage skal være så godt utformet som mulig.
De kommer til å sende inn en revidert klage så fort den er ferdig.
– Etter planen skal vi sende inn en oppdatert klage i løpet av kort tid, da vi mener det er en rekke klare brudd på Vær Varsom-plakaten i de artiklene vi har referert til i klagen, sier han.
– Underlige klage
Redaktør Bjarne Benjaminsen tar oppdateringen med stor ro.
– Det går sin gang. Vi tar det som en rutine her hos oss, sier han i en kommentar.
Når det gjelder påstanden om at det er «en rekke klare brudd», er ikke Benjaminsen enig.
– Vi er nok uenig i at de har en god sak. Det er en ganske underlig klage, selv om vi har stått overfor et par reelle presseetiske problemstillinger. Vi er trygge på at vi er innenfor der også, sier han og fortsetter:
– Vi tror nok at Moskenes kommune er litt på villspor på mange av disse punktene uten at vi fryder oss over det, avslutter han.