Opposisjonen på Værøy ber Statsforvalteren om hjelp til å håndtere skole- og hallsaken på Værøy. De peker blant annet på habilitetsutfordringer og ber om en granskning.
Det er full splid mellom opposisjonen og posisjonen på Værøy i skole- og hallsaken. Uenigheten har ulmet lenge.
Opposisjonen starter brevet til Statsforvalteren i Nordland med å vise til at «det er avdekket betydelige lovbrudd og svakheter i planleggingen og gjennomføringen av prosjektet».
– Vi har ytret bekymring både på saksbehandling og lovstridige handlinger, men uten å lykkes med det, skriver de.
Brevet er signert opposisjonslederne Rita Adolfsen (FL) og Jill Arntsen (KrF), samt fire andre opposisjonspolitikere.
– Vi ber statsforvalteren om hjelp til å håndtere denne sak som er blitt svært utfordrende for oss som opposisjonspolitikere i Værøy kommune. Vi er nøye på dette med å følge regler og habilitet, men det er noe man må «krangle» seg til i stort sett alle møter, heter det i brevet.
Ordfører Susan Berg Kristiansen ønsker Statsforvalterens involvering velkommen.
– Jeg tenker det er helt greit at Statsforvalteren involveres, sier hun til Avisa Lofoten.
Habilitet
Ordføreren blir beskyldt for å bevilge penger til familiemedlemmer og et firma hun har tett tilknytning til, men mener selv at hun ikke er inhabil. Byggtorget AS leverer blant annet materialer og utstyr til byggeprosjektet og er i hovedsak den eneste leverandøren på øya.
Flere ganger har opposisjonen bedt politikerne i kommunestyret om å vurdere sin egen habilitet. Men så lenge grupperingen som selv skal vurdere sin habilitet, er i flertall i kommunestyret, er utfallet gitt, antyder opposisjonen.
Til sammen fire av kommunestyrets 13 medlemmer får indirekte økonomiske fordeler av prosjektet – tre av dem i ordførerens gruppering og én i opposisjonen.
I brevet til Statsforvalteren fremlegges koblingene slik:
- Ordfører Susan Berg Kristiansen (VL) er styremedlem i Byggtorget Værøy AS som har mottatt over 7,1 millioner kroner i skoleprosjektet. Brødrene hennes er også aksjonærer i selskapet.
- Leif Roger Røstgård (VL) er styreleder og aksjonær i Byggtorget Værøy AS
- Elisabeth Fagertun Berg fra Værøylista har en bror som har fått utbetalt over 7,8 millioner kroner fra prosjektet og en ektefelle som er aksjonær i Byggtorget Værøy AS
- Bjørn Tore Sørheim (KrF) fra opposisjonen har en bror som har fått utbetalt 5,6 millioner kroner i prosjektet.
Bare to av dem, Røstgård og Sørheim, ba om å få habiliteten sin vurdert. Begge ble vurdert habile av flertallet i kommunestyret. Ordføreren ba ikke om å få habiliteten vurdert. Det gjorde heller ikke Fagertun Berg.
Avisa Lofoten har bedt om en forklaring på hvorfor hun ikke ba om habilitetsvurdering. Fagertun Berg opplyser at hun avventer å svare til det foreligger tilbakemelding fra Statsforvalteren.
I brevet gjør opposisjonen det klart at de ønsket å bevilge penger for å få fremdrift i prosjektet, men ber om en granskning. Saken gikk gjennom, og det ble gitt 35 millioner ferske kroner. Fra før er det bevilget minst 92 millioner kroner til bygging av nytt skolebygg, oppussing av det gamle og ny hall.
Ordføreren avviser at de har gjort noe galt i behandlingen av saken.
– Kommunestyret har ikke bevilget penger til bedrifter, men til ferdigstillelse av skoleprosjektet. Tildeling av tjenesteyting og vareleveringer ivaretas av administrasjonen etter regler for innkjøp, sier ordføreren i en kommentar til anklagene.
Avviser lovbrudd
Værøy kommune har ikke lagt ut anbud, men «headhuntet» firmaet Bygg og Service Vesterålen AS som har fått utbetalt nesten 20 millioner kroner, ifølge opposisjonspolitikerne. Da Absolutt Bygg AS, som hadde kontrakten, gikk konkurs i 2022, ble avtalen avsluttet.
Bygg og Service Vesterålen AS var underleverandør for Absolutt Bygg AS, men var på tidspunktet under rekonstruksjon, etter det Avisa Lofoten kjenner til. Det ble deretter opprettet en ny avtale med Bygg og Service Vesterålen AS uten at anbud ble utlyst. Firmaet hadde heller ikke skatteattest da de ble leid inn, noe som en oppdragsgiver er pliktig til å kreve, ifølge forskriften.
Kommunen avviser at de har brutt lovverk om offentlig anskaffelse.
Selskapet gjorde arbeider på skolen allerede i fjor, men ble ikke registrert i Foretaksregisteret før i januar 2024. I fjor hadde de 17 mann på Værøy.
Fikk kritikk
I kommunestyremøtet 14. mai ble det orientert om en konklusjon fra Kontrollutvalget. Saken gjaldt Værøy kommunens forhold til firmaet Bygg og Service Vesterålen AS. Der fikk kommunen kritikk for at de ikke innhentet gyldig skatteattest før arbeidet ble igangsatt.
At det ikke ble gjort, er «ikke tilfredsstillende», ifølge kontrollutvalget, som ber om en evaluering av saken.
– Kontrollutvalget forutsetter at kommunen gjennomfører en evaluering når arbeidet er
ferdig og ber om at evalueringsrapporten sendes kontrollutvalget.
Kommunedirektør Erling Sandnes har redegjort for kommunens syn på saken i et brev. Kommunestyret tar saken til orientering.
Ifølge opposisjonen har det ikke vært tilstrekkelig kapasitet eller kompetanse for å håndtere et så komplekst byggeprosjekt, noe som har ført til betydelige kostnadsøkninger.
Opposisjonspolitikerne mener at bedre kvalitetssikring kunne ha avdekket svakhetene i prosjektet tidligere og ønsker nå en granskning av hele prosessen.
Ordfører Susan Berg Kristiansen sier i en kommentar at påståtte brudd på lovverk og gransking er en sak for kontrollutvalget.
Skole- og hallprosjektet
Skole- og hallprosjektet omtales som det viktigste og dyreste prosjektet i Værøys historie. Til sammen kommer det til å koste over 100 millioner kroner.
Prosjektet innebærer blant annet at det bygges en flerbrukshall, bygging av et nytt skolebygg samt renovering av det gamle skolebygget.
Det er rundt 30 år siden det først ble snakket om å bygge en flerbrukshall på Værøy. For rundt 20 år siden ble det bygget et tilbygg til skolen. Siden da har det vært strid om neste fase i skoleprosjektet.
Mye av striden har gått på hva som skal bygges nytt, hva som skal bevares og hva som skal rives. I tillegg har det vært en rekke utsettelser, nye utredninger og stor uenighet.
Prosjektet nærmer seg nå ferdig. I februar delte kommunen bilder fra innsiden av bygget.