«Lofotlam» får status som geografibeskyttet vare i EU og hylles av EU-kommisjonen.
Det går fram av en pressemelding fra EU-kommisjonen mandag.
– Lofotlam er kjøtt fra lam som er født og avlet opp i Lofoten. Det har et rykte i markedet som svært smakfullt kjøtt, heter det i pressemeldingen.
Saueavl har vært bedrevet i Lofoten siden vikingtida. Lofotlam blir nå å finne på lista over geografibeskyttede varer sammen med 3605 andre produkter.
– Den lange og sammenhengende saueholdstradisjonen har ført til høye nivåer av profesjonell ekspertise i Lofoten når det gjelder å avle lam med ønsket kvalitet. Kunnskapen om avling, mating, gjennomføring, tilsyn og dyrs bevegelser i beitesesongen er viktige faktorer for den endelige kvaliteten, heter det i pressemeldingen.
Bjørn Larsen, fylkesråd for næring i Nordland fylkeskommune, mener dette er en kjempegod og en anerkjennelse av en førsteklasses matvare.
– Vi har en rikholdig og unik matkultur i Nordland, og det er ingen grunn til at ikke flere spesialiteter fra Nordland kan søke slik merkevarebeskyttelse. Det vil heve statusen til maten vår internasjonalt og gjøre den mer kjent, sier han i en kommentar.