8. mars: Kvinnekampen er ikke over

Skrevet av Marius B. Staveli
08.03.2019 08:19

LEDER: Jeg ble født inn i Gro Harlem Brundlands første statsministerperiode. Jeg er et barn av min tid, og har lenge ment at kvinnedagen snart har utspilt sin rolle i progresive Norge.

Markeringen av kvinnedagen har i mine øyne de siste årene kun vært nødvendig i solidaritet med kvinner i nasjoner hvor det ikke er en stor grad av likestilling.

Jeg har ment at dagen bør erstattes med en ren likestillingsdag. Jeg har trodd at kvinnene har vunnet sine viktigste kamper, og at vi nå kunne jobbe for likestilling på tvers av kjønn.

Der tok jeg feil.

Den siste tids politiske rabalder viser at det fortsatt gjenstår noen slag i den prinsipielle kampen for kvinners rettigheter i Norge: Retten til å bestemme over egen kropp.

Høyre, FrP, Venstre og KrF har bestemt seg for å skru tiden tilbake. Det er et vanskelig tema, men enden på visa er at de fire knektene har blitt enige om endringer i abortlovgivningen.

Forslaget til innstramminger i abortlovgivningen ble båret til bords av Kjell Ingolf Ropstad og KrF. Det gjør ikke saken bedre. Det ser aldri bra ut når menn fronter lovforslag som kan få direkte negative konsekvenser for kvinner.

Det hele er selvfølgelig resultatet av en hestehandel mellom partiene, for å sikre seg makt. Høyre, FrP og Venstre var villig til å ta litt av makta fra kvinner, for å sikre seg støtte fra KrF og fortsatt regjeringsmakt.

Det oppleves som merkelig at kvinners rettigheter til å bestemme over egen kropp er under press - all den tid vi har en regjering med blant annet kvinnelig statsminister, finansminister, likestillingsminister og forsvarsminister.

Det er mager trøst at vi har en regjering med tilnærmet kjønnsbalanse og at mange av de mektigste rollene i norsk politikk er bekledd av kvinner, når kvinners rettigheter til å bestemme over egen kropp er under press.

For en ting er sikkert - abort er et vanskelig og sårt tema. Og det er vanskeligere og sårere for de som må gå til det skrittet å ta en abort, enn det er for KrF´s kjernevelgere og en regjering som ønsker å beholde makta.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.