Ørjan Arntzen hos Lofoten Matpark.

Anbefaler felles søppelløsning for havnene

Skrevet av Thomas Rud
08.01.2019 16:38 - OPPDATERT 16.01.2019 13:36

Ny undersøkelse om fiskeribransjen trekker frem næringas utfordringer og behov.

Tirsdag ettermiddag ble rapporten «Over sjø og land» presentert i Lofoten Matparks lokaler. Her har man intervjuet drivere av fiskebruk, fiskere og kommuner om status for fiskeribransjen i Lofoten. 

Undersøkelsen har blitt gjennomført av Lofoten Matpark ved Ørjan Arntzen og Sigfus Kristmansson og finansiert av kommunene i Lofoten og Nordland Fylkeskommune. 

Samarbeid innad i næringa og mellom kommuner var blant annet det som ble trukket frem som viktig. I hovedsak viser rapporten at næringa er fornøyd med hvordan kommunene samarbeider, men de etterlyste blant annet bedre og felles løsninger for søppelhåndtering ved havnene. 

– Det de vi har intervjuet har sagt er at de opplever en ulik håndtering av søppel ved de ulike havnene, men det er fortsatt en søppelhåndtering, sier Arntzen. 

I noen havner tar fiskerne selv ansvar for eget søppel, mens det også er samarbeid mellom fiskebåter og fiskebruk andre steder når det gjelder søppel. 

Moskenes, Flakstad, Vestvågøy og Vågan er knyttet til Lofoten Avfallsselskap. Gjesteflåten har størst utfordringer siden de ikke har tilgang på transport til lokale avfallsstasjoner på land. 

– I dag finnes det 558 registrerte fiskebåter i Lofoten. Hvis de tar 15 turer hver i året til avfallsstasjonene utgjør det 8370 turer i løpet av et år. Dersom gjennomsnittet av turene ligger på 20 kilometer kjøring i året vil det til sammen bety 167.400 kilometer kjøring i året. Så det er et miljøaspekt ved dette også, illustrerte Arntzen. 

Næringssjef Sigve Olsen i Vestvågøy kommune var fornøyd med å få et overblikk av hvilke utfordringer og behov fiskeribransjen har. Vestvågøy har et miljøprosjekt knyttet til havna på Ballstad og i Stamsund. 

– Dette blir håndtert, og situasjonen blir gradvis bedre. Havnesjefen var i møte om dette temaet senest i dag. I tillegg skal vi sette i gang et samarbeid med Flakstad rundt havnene, der søppel er en av temaene. 

Også næringssjef Kurt Atle Hansen i Flakstad mener utfordringene bør være overkommelige for Vestvågøy og Flakstad å løse sammen. 

– Så er jeg sikker på at gjesteflåten vil benytte seg av tilbudet. Jeg tror de som kommer til havnene ønsker et godt tilbud de kan betale for, sier han. 

 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.