Ordfører i Vestvågøy advarer hotellgjester fra land utenfor Norden om at de må forvente to ukers karantene ved ankomst

Overnattingssteder må sette gjester i karantene

Skrevet av Andre Bruun
13.03.2020 06:30 - OPPDATERT 13.03.2020 13:28

- Vi forventer at pålegget om karantene etterleves, og vi tilrår alle reiselivsbedrifter å informere tydelig om at alle som kommer hit fra land utenfor Norden skal i karantene, sier ordfører Remi Solberg. Han anbefaler avbestilling såfremt det lar seg gjøre, da situasjoner med 14 dagers karantene kan være konfliktdrivende

Ordføreren understreker at de turistene som reisebyråene eller overnattingsstedene ikke klarer å få avbestilt og snudd før de kommer hit, er overnattingsstedets hele og fulle ansvar de neste fjorten dagene.

- De har nå et ansvar for at de som skal være i karantene ikke skal ferdes ute i lokalsamfunnet, og det økonomiske rundt de ekstra overnattingsdøgnene er et forhold mellom reiselivsanlegget, gjesten og muligens noens forsikringsselskap. Vestvågøy kommune har ikke noe økonomisk ansvar for turister som kommer hit og må være i karantene, understreker Solberg.

Han påpeker også at de samme reglene for private tilbydere av overnatting (Airbnb).

Kommuneoverlege Eva M.K. Nordberg har i hele kveld jobbet med å få stoppet en større gruppe turister som er ventet til Evenes ved 22-tiden, og som skal videre til Vestvågøy. Dette har vist seg å være svært krevende, men hvis de kommer, blir de umiddelbart satt i karantene i det rorbusenteret de skal til.

- Derfor er det så viktig å få formidlet til alle i næringa, og videre utad, at det man tror skal være en fire-fem dagers rorbuferie, i realiteten blir 14 dager karantene, sier kommuneoverlegen.

Hun ønsker samtidig å skryte av bilutleiefirmaer og rorbusentere som har tatt kontakt med kommunen når de har blitt klar over at det er turister som har tenkt seg hit til tross for de reglene som nå gjelder.

Vestvågøy kommunes beskjed til tilbydere av overnatting lyder som følger:

Til reiselivsaktører og private utleiere:

Helsedirektoratet har vedtatt omfattende tiltak for å hindre spredning av Covid-19

[annonse]
"Alle som kommer fra reiser utenom Norden, skal i karantene i 14 dager, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar."

Dette betyr at hvis det kommer turister nå, utenom Norden, til turistanlegg eller airbnb, skal disse være i 14 dagers karantene. Reiselivsaktører og andre som har bestillinger må derfor informere gjestene om dette slik at ikke nye gjester kommer og må rett i karantene.

Bor det allerede utenlandske gjester på reiselivsanlegg eller privat utleie/Airbnb, som kom etter 27/2, skal disse i karantene

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.