Det voldsomme snøfallet har i praksis stengt veinettet i Lofoten.

Ber folk holde seg inne

Skrevet av Marius B. Staveli
27.01.2019 18:19 - OPPDATERT 27.01.2019 18:28

Mye snø og vanskelige kjøreforhold i Lofoten gjør at politiet ber folk om å holde seg inne. Rådmannen i Vestvågøy ber folk se etter hverandre.

Mye snø gjør det vanskelig for brøytemannskap å holde veiene åpne i Lofoten.

Politiet ber folk holde seg inne, så fremt de ikke må ut: La bilen stå er deres oppfordring: – Tenk deg om to ganger før du tar bilen.

Rådmann i Vestvågøy Kjell Idar Berg oppfordrer folk til å hjelpe om man vet noen som kan trenge hjelp i krevende værforhold.

– Se etter hverandre, og ta vare på hverandre. Vi kjenner jo ofte naboene våre, og vet om de som kan trenge litt ekstra hjelp, sier Berg.

-Vi er faktisk der at noen kan ha problemer med å få åpnet ytterdøra si. Fokus på naboer blir derfor svært viktig, påpeker rådmann Berg.

Snømengdene er så store at veinettet i praksis er ute av drift. Blant annet har en familie på tre blitt sittende fast i snømengdene:

En bil med to voksne og ett barn hadde kjørt seg fast ved Vik. Der ble de stående i fire timer, uten at de kom seg noen vei. Det lot seg ikke gjøre å sende brøytebil, men en lokal bonde med traktor bisto og tok hånd om de 3 i bilen.

Tidligere i dag, søndag, var det og et trafikkuhell ved Grunstad. En bil kjørte i en annen. Det er ikke meldt om personskader.

Værsituasjonen følges tett av kommunen, og rådmannen har løpende kontakt med brannsjef Ragnhild Sæbø som er kommunens øverste beredskapsansvarlige. Hvis situasjonen vedvarer, eller forverres, vil trolig brannstasjonen på Leknes bli bemannet i natt, da det mest sannsynlig ikke vil være fremkommelig for brannmannskapene hjemmeadresser og til brannstasjonen.

Enhetsleder for hjemmetjenesten, Bente Anita Solås, forteller ved 14.30-tiden at hun og kollegene har kontroll på situasjonen, og at de sørger for at ingen blir stående uten nødvendig hjelp.

Samtidig kan det skje i dag at ikke alle får besøk, med mindre de er helt avhengig av det.

-Vi er i kontakt med brukerne og deres pårørende. De vet også at de kan komme i kontakt med hjemmetjenesten på det telefonnummeret de er vant med å bruke for å nå oss, sier Solås.

Kort oppsummert er situasjonen i dag svært utfordrende for hennes kolleger og deres brukere, men det er ikke kritisk, og Solås understreker at man har kontroll.

Vestvågøy kommune oppfordrer for øvrig sine innbyggere om å holde seg hjemme, såfremt det lar seg gjøre. Sikt og snømengden gjør at bilkjøring bør unngås i dag.

Yr.no melder om høy skredfare i Lofoten på grunn av det voldsomme snøfallet.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.