Bodø må ta sin del av ansvaret

Skrevet av Leserinnlegg
31.10.2019 12:59 - OPPDATERT 01.11.2019 05:47

Lofoten matpark har også sterke meninger om forslaget om å legge ned Naturbrukslinja på Gravdal.

Forslaget om nedlegging av av fiskeriutdanningene i Lofoten har skapt sterke reaksjoner i vårt lokalsamfunn. Selv om mange lofotværinger ikke driver med fiskeri vet vi at lofotværingene har fiskeriene i ryggmargen. Fiskeriene slurpes inn med morsmelka. De fleste av oss har fiskeriene utenfor stuevinduet og man kan lukte fiskeriene når man drar på jobb. Alle vi som ikke er fiskere eller jobber på fiskebruk vet dessuten at det tross alt er fiskeriene som er grunnlaget for hvorfor vi kan bo og jobbe i Lofoten.

At Nordland Fylkeskommune må kutte i utdanningstilbudet er dessverre en konsekvens av en fylkesøkonomi under press. At det finnes logiske forklaringer gjør imidlertid ikke at vi skal akseptere at man foreslår å, ikke bare kutte i et utdanningstilbud, men å angripe hjertet av Lofoten: Fiskeriene. Det er utenkelig for de fleste om det ikke skulle gå ant å utdanne seg fisker i Lofoten. For oss lofotværinger erkjenner vi at kampen om fiskeriutdanningene i Lofoten burde handlet om hvorvidt det er ønskelig å doble kapasiteten - og ikke hvorvidt utdanningene bør legges ned.

Forslaget til administrasjonen i fylkeskommunen handler om å legge ned populære studier hvor det den siste tiden er investert i betydelig infrastruktur og det er en lang rekke aktiviteter i randsonen av studiene: Sikkerhetssenter, Kulinarisk Senter og OPUS. Etter at politikere i Nordland Fylkeskommune de siste årene har vært en sterk kritiker av regjeringens sentraliseringspolitikk er det å forvente at politikerne i Nordland viser at det er sammenheng mellom å leve og å lære: Når det nå legges opp kutt i populære studier er Bodø nødt til å ta sin del av ansvaret. I forslaget fra fylkeskommunen administrasjon velger man i stedet å spille et spill hvor man setter opp utdanninger i Lofoten og Vesterålen opp mot hverandre.

 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.