Gjennom flere uker har disse åttendeklassingene jobbet med å konstruere sine utgaver av kjente norske kirker. Flere av dem arbeidet også med lokale kirker.

Bygger kunnskap og lokale kirker

Skrevet av Thomas Rud
23.03.2019 12:00 - OPPDATERT 25.03.2019 10:01

Entusiasmen for KRLE har sjelden vært større enn den har vært i 8. klasse ved Leknes skole de siste ukene. Elevene har fått bruke Minecraft for å konstruere og lære om ulike kirker og retninger innen kristendom.

Fredag ettermiddag og snart helg for både elever og lærer ved Leknes skole. 8. klasse er i ferd med å fullføre sitt prosjekt om ulike retninger innen kristendom. Som en del av dette har de brukt Minecraft (se faktaboks) for konstruere kirkene de skal skrive om. Blant de utvalgte kirkene er Borge, Buksnes og Betel. 

Hogne Tryggstad måtte rive tårnet på Borge kirke, da han fant ut at han ville gjøre det litt annerledes. 

Buksnes kirke i Minecraft.

–Det har gått greit, men det er en vanskelig kirke å lage. Det er så mange vinkler på kryss og tvers, og det er veldig mye opp og ned. Det tar lang tid, forteller åttendeklassingen. 

Han er godt vant med å bruke Minecraft i skolesammenheng. Allerede på barneskolen hadde brukte de spillet til i skoletimene. 

– Da vi gikk på Fygle brukte vi det ofte i matte når vi for eksempel jobbet med omkrets og areal, fortsetter Hogne. 

Julie Fjellheim Slydal og Per Morten Johannessen jobbet med Betel. Også de synes det var vanskelig, men interessant. 

Ragnhild Holand og Casper Berg har samarbeidet godt om å konstruere St. Olavskirken i Oslo.

– Det var vanskelig fordi vi visste ikke om Betel var en kirke eller ikke, sier Julie.

[annonse]
– Jeg synes det har vært artig å bygge på PC. Jeg føler at jeg lærer ting litt enklere når jeg jobber sånn, forteller Per Morten. 

Casper Berg og Ragnhild Holand jobbet med en kirke fra hovedstaden. St. Olavskirka i Oslo. 

– Jeg synes vi har samarbeidet godt sammen, og  vi har ikke brukt så lang tid på den, sier Casper. 

Ragnhild synes det har vært en morsom måte å lære faget på. 

Borge kirke i Minecraft

– Man får ikke inntrykk av hvordan de ser ut før man får sett ordentlig på det. 

– Det  er heller ikke bare bygging. Vi skal også skrive fakta om kirka og skrive om den retningen innenfor kristendommen. Jeg tror dette er noe jeg kommer til å huske lenge, føyer Casper til.  

Det å bruke kunnskap man har fra før til å konstruere ny kunnskap gjennom selvstendige arbeidsmåter er en viktig del av den nye læreplanen. Lærer Morten-André Olsen forklarer at de trengte noe som var mindre teoritungt og som kunne motivere elevene. 

– Vi fikk en ny lærer her som heter Øyvin Lindgaard Olsen. Han er datakyndig og kan Minecraft og var med å starte dette prosjektet. Det er helt fantastisk å se hvordan elevene har reagert. De maser om å ha mer KRLE. Det er også en form for læring der elevene får brukt sine kreative evner, sier Olsen. 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.