Meieriet stRØMMEr debatt om ytringsfrihet

Skrevet av Andre Bruun
05.02.2020 16:21 - OPPDATERT 05.02.2020 17:00

Tirsdag 11. februar ønsker Meieriet bibliotek å invitere alle til paneldebatt direkte fra Litteraturhuset i Oslo. Biblioteket på Leknes vil fremover strømme utvalgte debatter direkte som kan være av interesse for Vest-Lofotinger, og dette blir første i rekken.

Meieriet bibliotek strømmer et arrangement om ytringsfrihet direkte fra Litteraturhuset i Oslo. "Den farlige satiren" er en samtale i regi av Norsk PEN, som handler om ytringsfrihetens kår fem år etter angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. 

Meieriet bibliotek stRØMMEr
Meieriet bibliotek ønsker å tilby innbyggerne i Vestvågøy å delta på utvalgte arrangement uten å måtte reise landet rundt. Vi introduserer derfor Meieriet bibliotek stRØMME, der du kan være akkurat der det skjer uten å være akkurat der det skjer. 

Mer om tirsdagens arrangement:
7. januar var det fem år siden 12 mennesker ble drept i angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. I mai starter rettssakene mot 14 personer som står tiltalt for å ha bidratt til terrorangrep.

Hvor står ytringsfriheten nå, fem år etter angrepet som satte fyr på ytringsfrihetsforkjempere verden over? Blir vi sensurert, eller sensurerer vi oss selv, i frykt for nye angrep? Er satiren mer utsatt enn andre ytringer?

Starten på det nye tiåret har vært preget av spenninger i Midtøsten. Instagram har i tråd med amerikansk lov slettet innlegg til støtte for Qassem Soleimani, den iranske militærlederen som ble drept av USA. Nye plattformer har satt ny fart i demokratiets grunnleggende utfordring: Hvor går grensene for ytringsfrihet, og hvordan setter man dem? Når går ytringer fra å være demokratibyggende til å bli krenkende, hatefulle og, i ytterste konsekvens, farlige?

Journalist og forfatter Vibeke Knoop Rachline er bosatt i Paris, og innleder møtet. Hun har fulgt Charlie Hebdo tett fra den første rettssaken om Muhammed-karikaturene i 2007, etter brannbombeangrepet mot redaksjonslokalene i Paris i 2011, og etter attentatet i 2015. Charlie Hebdo ble et terrormål etter å ha karikert profeten. Avisens medarbeidere er fortsatt truet, de bor og jobber på hemmelig adresse og voktes døgnet rundt. 

Og satireavisens redaktør nå advarer mot nye former for sensur. 

Møteleder:
Tove Gravdal, journalist og forfatter. Hun har jobbet i Morgenbladet og Aftenposten, og gir våren 2020 ut en bok om FNs sikkerhetsråd. 

Panel:
Vibeke Knoop Rachline, journalist og forfatter, bosatt i Paris. Hun har nettopp gitt ut boken «Terror i Europas hjerte». 

Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og leder av Norsk PEN. 

Frank Rossavik, Aftenposten, journalist og forfatter. Jobber som politisk kommentator i Aftenposten og ga i fjor ut boken «Best å holde kjeft? En liten bok om ytringsfrihetens krise». 

Roar Hagen, avistegner og forfatter. Hagen har jobbet i VG i over 30 år, og fikk i 2015 prisen «Årets Avistegning» for tegningen «Flyktninger».

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.