1.655 frivillige har vært med på å rydde strendene i Lofoten.

Det blir mindre avfall

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
04.02.2020 07:45 - OPPDATERT 04.02.2020 13:44

Clean Up Lofoten har oppsummert ryddeåret 2019 og konkluderer med at strandrydding nytter.

2020 blir den tiende ryddesesongen i Lofoten, og Clean Up Lofoten har derfor et lite jubileum i år. Derfor er det gode nyheter organisasjonen melder om.

De har nå lagt fram sluttrapport for 2019 og den konkluderer med at det nytter å rydde langs strendene i regionen.

Sluttresultatet viser at det ble ryddet hele 57,6 tonn søppel langs strendene i Lofoten. Dette fordelt på 192 ryddeaksjoner, 1.655 ryddere og 17,6 mil kystlinje. Og hele  91.196 gjenstander ble registrert ryddet.

- Der kilo per kilometer ryddet kystlinje skulle gått ned, så går den opp. Men likevel så mener vi at det blir mindre avfall – og at arbeidet med rydding faktisk nytter. For det er renere langs Lofotens strender og kystlinje, vedlikeholdsrydding er enklere, men det kommer også forsatt mye nytt avfall inn til hotspots som Kvalvika og Vestervika i Flakstad kommune, heter det i rapporten.

Det er nok ikke bare lokalt eller nasjonalt avfall som driver i land.

- Vi må skille mellom avfall som oppstår her hjemme og det som kommer langveisfra. Målet vårt er å bidra til at kildene regionalt og i Norge reduseres og tilstoppes. Om det kommer mye nytt avfall eller ikke, henger derfor også sammen med vindstryke og mengde, vindretning og hvor stor floa er. Forrige vinter hadde vi en storflo som vasket frem mye nytt avfall som ble fjernet. Dessuten fikk vi ryddet tidlig på året på innersida – før vegetasjonen gror over, er konklusjonen.

Topp 15
På topp 15 over funn, troner korte tau (under 50 cm) uendret på toppen, og selv på de stedene som det er ryddet tidligere, kommer det stadig inn nytt av dette.
Andelen drikkeflasker med flaskedesign som vi kjenner igjen fra butikkene i Norge har gått ned, fra 4 til 10 plass. Også antall strips har gått ned, men antallet bunter med strips har gått opp (første gang vi har dette på skjema). Garnringer og flottører har derimot økt, og er nå oppe på en 3. plass. Det har også andelen korker.

Sluttrapporten har også en liste over ting man ikke skulle tro man skulle finne i naturen.

Dette hadde du kanskje ikke trodd, men;

  • Det er faktisk meldt om funn av 7 tepper/dørmapper,  og 10 hjelmer
  • Det er ryddet 136 dekk/hjul
  • Antall patronhylser har hatt en økning på 830 stk, til 1438
  • 64 bruskasser
  • 669 sko, der 295 er funnet i Moskenes kommune
  • Det rareste som er meldt funnet er kanskje «1 kg tørrgjær for bruk i høyder over 3000 meter»
  • Mus drukner i kanner som fylles med vann.  Det ble 1 stk i år, men dette har vi fått melding om tidligere år
  • 4 fugler er døde, der marint avfall tydelig kan knyttes til dødsårsaken.
 

Les mer om:

Marint avfall
Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.