«Det sku bo folk i husan...»

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
10.08.2019 07:00 - OPPDATERT 10.08.2019 17:35

LESERINNLEGG: Hello, 2019. Nord-Norge is calling. Vi bærer fremdeles vannet. Trauet og bøttene er riktignok lagt vekk, men vannkannene har plass på bislaget.

Det brenner, eller det koker her ute. I distriktet av distriktet. I distriktets Nord-Norge, i Lofoten, et av verdens vakreste områder der de grønne fjellene og dype fjordene roper at her er det liv og helse i hver en dråper, men ikke i Borgvåg, for her kokes det. Eller, nå koker vi ikke lenger. Pepsi Maxen var mer innbydende enn kokt, gult drikkevann. Vi henter rent vatn på tannklinikken, dps’en eller hos venner.

Ingen av våre barn har blitt syke av vannet ennå, men om jeg er stresset når min datter slurper i seg det gule badevannet og ler av full hals når jeg farer opp for å stoppe henne? Ja! Om jeg hater når hun slurper i seg tannkremskum og vann fra tannkosten? Ja. Om jeg synes det er kjipt å vaske smukken hennes i springvannet? Ja. Om det er innbydende å bade min lille baby i gusjegult E-colivann? Definitivt ikke.

 

Brønnvannet kan funke som bare juling. For eksempel til å vaske klær (ikke hvite klær), vaske kopper og kar, lage kaffe. Det fungerer helt til det blir vinter og brønnen fryser til is, eller sommer og det ikke regner på 3 uker. I skrivende stund har jeg faktisk kun tatt saltvannsdusjer fra brygga siste uken. Brønnen er straks tom. Sommergjestene får beskjed om å ikke dusje. Vi trekker ikke ned på do om ikke nødvendig. Vi lar klesvasken vente. Vannet renner ikke her i gården. Vi rasjonerer vann. Dette skjer i verdens vakreste lille bygd.

Vi klarer oss nok, for det er ingen menneskerettighet å ha rent, klart drikkevann i Norge. Det er ingen menneskerett å kreve av Vestvågøy kommune at de skal være « i forkant».

Det jeg mener jeg har rett på, det er å få vite: Kommer det rent kommunalt drikkevann til Borgvåg? Når vil prosessen med å legge vannledning til vårt hus starte?

Jeg kjenner til prosessen som har vart i årevis og alle hindringer på veien. Samtidig vet jeg at dersom de som sitter på makta når det gjelder vann og avløp i rådhuset beslutter å starte prosessen i dag, så er det akkurat det som vil skje.

Jeg kan garantere at jeg ikke blir boende med mine 2 smårollinger her ytterst ute på denne vakre øya uten drikkevann fra springen. Det blir for tungvint i 2019. Jeg tenker at dersom ikke en arabisk prins byr 100 millioner for denne drømmetomta, så blir det vår feriebolig. Så hva ønsker kommunen? Vil de se lys i husene i de små bygdene? «Folk treng hus og hus treng folk i all si tid.»

 Kristin Fjelnset Frøysa

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.