Halloween av José Luis Murillo/flickr.com.

Dette er egentlig Halloween

Skrevet for Kurt E. Kleppe-Holm
31.10.2019 01:05 - OPPDATERT 31.10.2019 11:29

Den moderne Halloweenfeiringen er en blanding av kristne tradisjoner og hedenske høytider som har smeltet sammen til en «skremmende», kommersiell høytid.

Hvordan oppstår egentlig en høytid? Den utvikler seg gradvis, noe Halloween er et typisk eksempel på.

I Norge feirer én av fire Halloween, og nordmenn bruker i år 1.2 milliarder på denne høytiden.

Men hva er opprinnelsen til Halloween. Hva betyr symbolene og hvorfor skal alt være så skummelt? Og visste du at gresskarene erstattet kålrot som symbol?

 Store norske leksikon forteller at Halloween innledet en tredagers feiring til minne om alle som hadde gått bort, ikke minst gjaldt dette helgener (hallows) og martyrer. Halloweenfeiringen kom til USA  med irske og skotske innvandrere, og fra USA har den spredt seg til mange land, også Norge. I dag er Halloween først og fremst en feiring som engasjerer barn og unge. Barna ifører seg skremmende kostymer og går rundt i nabolaget. De ringer på dørklokkene og roper ut sitt «knask eller knep», den norske versjonen av engelsk «trick or treat». I trick ligger en trussel om fantestreker. De som blir besøkt, kan kjøpe seg fri med godterier eller frukt. De som ikke åpner, kan risikere å få døren tilgriset med egg og lignende.

Det finnes også andre, lignende høytider i andre deler av verden. De har én ting felles.

Ånder og demoner
De fleste i dag tror ikke på overnaturlige vesener, og tenker kanskje at halloween og lignende feiringer bare er uskyldig moro og noe som lærer barna å bruke fantasien.

I et amerikansk oppslagsverk sies det: «Halloween dreier seg i store trekk om det å få kontakt med åndemakter, som i mange tilfeller truer eller skremmer.»

Forløperen til Halloween er Samhain som kelterne feiret i slutten av oktober rundt år 400 f.v.t. De trodde at gjenferd og demoner da streifet omkring på jorden mer enn ellers i året. I det første århundret  legger Romerriket kelterne under seg og begynte å følge Samhains spiritistiske ritualer.

Kelterne som feiret Samhain brukte skremmende masker for at onde ånder skulle tro at de også var ånder, og dermed la dem være i fred. Etter hvert ble de hedenske skikkene smeltet sammen med kirkens feiring av allesjelersdag og allehelgensdag. Senere gikk de som deltok i feiringen, fra hus til hus utkledd som helgener, engler og djevler. Vampyrer, varulver, hekser og zombier er i lang tid blitt satt i forbindelse med en ond åndeverden.

Et tradisjonelt irsk kålrothode, såkalt Jack-o´-lantern, fra tidlig på 1900-tallet i The Museum of Country Life, Irland. De ble hulet ut og fylt med levende lys og symboliserte døde sjeler fanget i skjærsilden. De skulle også holde de onde åndene borte. I dag er det erstattet av gresskar.

Utviklingen
På 600-tallet startet Pave Bonifatius IV den årlige feiringen av allehelgensdag til ære for martyrene.  Rundt tusenårsskiftet ble 2. november utpekt som allesjelersdag til minne om de døde.

Første gang navnet Halloween forekommer  på trykk er på 1700-tallet, mens det på 1800-tallet flytter tusener av mennesker fra Irland til USA, og de tar med seg sine halloween-skikker. Disse ble etter hvert smeltet sammen med lignende skikker som emigranter fra England og Tyskland og også fra Afrika og andre steder i verden hadde med seg.

Men det er først på 1900-tallet at Halloween blir en populær festdag over hele USA. Kommersielle interesser gjør at Halloween i dag er en verdensomfattende multimilliardindustri.

ETYMOLOGI

Engelsk ‘Hellig aften’, opprinnelig All hallows eve, ‘alle helliges kveld’, det vil si kvelden før allehelgensdag.

TILSVARENDE FEIRINGER VERDEN OVER

  • Nord-Amerika – De dødes dag
  • Sør-Amerika – Kawsasqanchis
  • Europa – De dødes dag og halloween i ulike varianter
  • Afrika – Egungun-festen
  • Asia – Bon-høytiden
KILDER

Store norske leksikon, Wikipedia, Encyclopedia of American Folklore, Awake, Wikipedia.

Les mer om:

Høytid Halloween