Dette skiltet varsler utrykning

Skrevet av Marius B. Staveli
19.11.2018 11:58

Stopp ved rødt blink: - Dette er viktig informasjon, som vi ber publikum merke seg, sier branninspektør Tomas Johansson i en pressemelding.

Trafikklys er ikke noe vi ser mye av her på Vestvågøya, men fra og med lørdag 17. november klokka 12.45 må man ha et våkent blikk for rødt lys på E10 ved den nye brannstasjonen.
Alle fremtidige brannutrykninger skjer via direkteutkjøringen på E10.
Johansson forteller hvordan dette fungerer i praksis:
– Når det er brannutrykning, og vi skal ut på E10, trykker vi på en fjernkontroll i bilen. Den åpner bommen, og aktiverer de fire røde lysene. De står på i 30 sekunder, forteller Johansson.
30 sekunder skal være tilstrekkelig til å få en eller flere biler trygt ut på veien, og det er naturlig nok ikke ønskelig å stoppe trafikken på europaveien mer enn høyst nødvendig. Kommer det flere biler med noe mellomrom, vil man kunne oppleve flere 30-sekunders stengninger etter hverandre.
– Det er også slik at en sensor registrerer om det kommer en bil mens bommen står oppe. Da går den ikke ned igjen før bilen er kjørt. Så med tre brannbiler som skal ut, så kan det bli noen minutters stengetid, redegjør Johansson.
– Da er det samtidig veldig viktig at ingen tenker på å lure seg forbi fordi det ikke er en brannbil på tur ut akkurat der og da. Rød blink betyr stopp, og vi som skal ut på E10 med bilene må være trygge på at det ikke er kryssende trafikk, redegjør branninspektøren.
Da man så langt ikke har lokale erfaringer med systemet, vil det kunne komme endringer. Vi prøver med 30 sekunders intervaller, så få vi heller justere på tiden, sier Johansson.
Han minner om at det brannutrykninger heldigvis ikke er dagligdags, så noe stort trafikalt hinder skal ikke dette være for befolkningen på Vestvågøy.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.