STERK TALE: 17 år gamle Dina Solbakken fra Stamsund holdt et svært personlig og sterkt innlegg i debatten om eggdonasjon på Høyres årsmøte. Foto: Skjermdump/Facebook

Dina (17) rørte Høyres landsmøte: - Det er kjempelett for meg å si at mine ekte foreldre er de jeg har vokst opp med hele livet

Av Lars Eidissen
07.04.2018 22:55 - OPPDATERT 08.04.2018 16:43

Før Dina Solbakken hadde rukket å komme ned fra talestolen var det kommet et titalls tilbakemeldinger på hennes sterke innlegg for eggdonasjon.

Høyres landsmøte i stemte i dag for å si ja til eggdonasjon og at enslige kan få assistert befruktning.

En stemme som markerte seg i debatten var 17 år gamle Dina Solbakken fra Stamsund, som holdt et innlegg som beveget mange i salen.

 "For mange i salen her i dag så er kanskje debatten om eggdonasjon den aller viktigste vi tar opp på landsmøtet i dag. Som adoptert så vet jeg hvordan det føles når folk spør meg hvem mine "ekte" foreldre er. Det er kjempelett for meg å si at mine ekte foreldre er de jeg har vokst opp med hele livet og som har vært der for meg i barndommen," sa Solbakken i sitt sterke innlegg og fortsatte:

"Jeg vet ikke hvordan andre adopterte eller sæd- og eggdonorbarn føler det, men i mitt tilfelle er på ingen måte mitt livsgrunnlag dårligere enn de fleste av dere som er oppdratt av sine biologiske foreldre. Det adoptivbarn, sædbarn og donorbarn har til felles er at de med sikkerhet vokser opp med foreldre som virkelig ønsker oss og som har kjempet for oss før vi ble født. Si ja til eggdonasjon, takk!"

Se video av innlegget her.

Utrolig mange tilbakemeldinger

Til Avisa Lofoten forteller en glad 17-åring om mange og sterke tilbakemeldinger på hennes tale.

- Det har vært utrolig mange positive tilbakemeldinger. Det er den beste følelsen når man kommer ned fra talerstolen og folk strømmer til for å gi positive meldinger og man ser at man bare på ett minutt har fått over ti meldinger fra både folk man kjenner og aldri har møtt på Messenger, sier Dina Solbakken.

- Hva sier og skriver folk til deg?

- De sa at det var bra og veldig rørende. Noen sa også at de hadde felt noen tårer, det er utrolig å høre fremmede mennesker fortelle deg at innlegget ditt fikk dem til å gråte, sier Unge Høyre-politikeren.

Endret mening

Hun forteller om én respons som gjorde særlig inntrykk.

- Det kom en mann bort til meg etter at vedtaket var gjort og sa til meg at mitt innlegg snudde han og fikk ham til å stemme for. Det er utrolig rørende å vite at jeg har fått folk til å endre mening og stemme for, på en replikk på ett minutt.

- Fantastisk vedtak

Solbakken, som i sitt innlegg pratet så varmt om foreldrene Rita Solbakken og Torbjørn Pedersen, er naturlig svært glad for årsmøtevedtaket.

Høyre-ledelsen og helseminister Bent Høie var i mot forslaget, men det ble vedtatt med et stort flertall av årsmøtedeltakerne.

- Jeg synes vedtaket er helt fantastisk og jeg er sinnsykt glad for at eggdonasjon ble vedtatt. Både med tanke på likestillingen og hjelpen man kan gi til par som ikke klarer å få barn selv, sier den engasjerte 17-åringen.

 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.