Ketil Høegh har hovedrollen i Blå åker.

En skikkelig fiskefarse

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
10.01.2020 12:22 - OPPDATERT 10.01.2020 15:43

«Blå åker», skrevet av Ragnar Olsen, fra Hålogaland Teater er ei politisk spenningsfortelling om ran på høylys dag, og politisk spill på høyt plan med storkapitalen som motspiller.

Det er kystfolket som er ransofferet i denne fortellinga fra virkeligheten og det er utviklinga av kvotesystemet siden 1970-tallet som er ransvåpenet. Her får både lokale helter og selveste Røkke gjennomgå.

En thriller med havet i hovedrollen
Hvem eier egentlig fisken i havet, og hvem bestemmer egentlig hvordan vi skal leve våre liv? Hvem skal henges når fisken forsvinner? Blå åker er tilbake med tre forestillinger i Tromsø før vi drar ut på turné langs kysten. 

Blå åker er en politisk spenningsfortelling om ran på høylys dag, og politisk spill på høyt plan med storkapitalen som motspiller. Både lokale helter og storkaren selv – Røkke – får gjennomgå når vi retter blikket mot havets dyp og norsk fiskeripolitikk, heter det på teaterets egen hjemmeside. 

I stykket stilles det mange tankevekkende spørsmål.

Hvorfor har vi egentlig bosatt oss her oppe langs kysten? Jo, på grunn av fisken.

Torsken har helt siden tørrfiskeksporten i middelalderen vært med på å bygge landet. Likevel spiser vi fiskepinner fra Kina som egentlig er langreist norsk fisk, tatt opp rett uttafor stuedøra vår. Hvorfor det?

Og hvorfor er det så få som har lyst å jobbe i sjømatnæringa? Hvordan er det mulig at noen få har blitt søkkrike på fellesskapets bekostning, hvorfor er det så komplisert å forstå alt som skjer i næringa? 

I Blå åker har Hålogaland teater gjort et dypdykk ned i materien, og kommet opp med en opplysende og underholdende fiskefarse. De denger løs på norsk fiskeripolitikk gjennom de siste 50 årene.

Blå åker spilte på Scene Øst på Hålogaland Teater i mai og juni 2019. Nå tar HT forestillingen på turné langs kysten. Fortellingen handler også om fremtiden - og det er mye som står på spill.

Forestillingen kommer til Lofoten, Svolvær 31. januar.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.