Stig Bang i Lofoten house of veterans inviterer til feiring av veteranenen på frigjøringsdagen.

Et titalls veteraner får endelig medaljene sine

Skrevet av Marius B. Staveli
02.05.2019 13:32

Den 8. mai skal et titalls veteraner fra Lofoten få medaljen for sin deltagelse i internasjonale militære operasjoner. De som har ventet lengst på anerkjennelsen fra Forsvaret har ventet i 70 år.

– På lista over de som skal få medaljer er det soldater som tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden, på Gaza, i Libanon, Bosnia, Kosovo og Afghanistan, sier Stig Bang i Lofoten House of Veterans.

Medaljen gis til alle som har deltat i internasjonale militære operasjoner i utlandet for Norge. Alle er velkommen til å være med å feire veteranene under medaljeutdelingen i kommunestyresalen i Vestvågøy onsdag 8. mai klokka 18.00.

– Medaljene deles ut av øverste leder den lokale i HV16-avdelinga. Norsk reserveoffisersforbund stiller også opp for å holde foredrag, det samme gjør historielaget og det blir et musikalsk innslag samt kaffe og kaker, sier Bang.

– Når medaljeseremonien er over tusler vi ned til vårt hovedkvarter, hvor vi runder av kvelden stille og rolig, sier Stig Bang.

Viktig medalje

Stig Bang har selv tjenestegjort med flagget på brystet. Veteranen tjenestegjorde i Libanon, Kosovo og Afghanistan. Han forteller at det å få anerkjennelse for den jobben de har gjort er viktig.

– At forsvaret nå tar dette på alvor og sørger for god behandling av soldatene når de kommer hjem har nok berget mange flere liv enn hva forsvaret er klar over, sier Bang.

– Det betyr mye for veteraner at de blir anerkjent av forsvaret. Nå er de blitt flinke på det, og de sørger for at veteranene får både medalje, debriefing og oppfølging med en gang de kommer hjem fra tjeneste i utlandet. Slik har det ikke alltid vært. Det er de som har kommet hjem, levert inn utstyret, fått vite veien til nermeste pub og et «hadet bra», sier Bang.

– Hvorfor har noen veteraner gått så lenge uten å få medaljen?

– Forsvaret mangler oversikt. Eller, de har den, i arkivene sine - men de mangler folk til å gå igjennom de og sørge for at alle veteranene får anerkjennelsen de fortjener, sier Bang.

– Årsaken til at mange i Lofoten nå får denne medaljen er at vi i Lofoten house of veterans har kartlagt våre veteraner. Vi har selv funnet de frem i arkivene og søkt på vegne av veteranene, sier Bang.

Tunge stunder

Lofoten house of veterans har hatt en knallstart. På kort tid har de fått mellom 35 og 40 medlemmer, og de har fått godkjentstempelet fra Forsvaret og er en nå en offisiell interesseorganisasjon for norske veteraner.

– Vi har allerede rukket å bli et kjent navn. Det skyldes blant annet den sterke merkevaren Lofoten, og vi har allerede hatt besøk av veteraner fra inn- og utland.  Vi har fått mange klapp på skuldra for det arbeidet vi har gjort, og det varmer, sier Bang.

Samtidig er det innimellom tunge stunder og det ramme alvor i veteranforeninga.

– Vi har berget et eller flere menneskeliv siden vi startet opp på Leknes, sier Bang.

– Hvordan vet du at dere har gjort det?

– Mange av oss har kursing i selvmordsforebyggende arbeid og kameratstøtte . Vi lærer oss å se tegnene, så vi legger raskt merke til hvem som sliter. De huker vi tak i og tar en prat med. Vi har og lært å spørre veldig direkte: «Har du planer om å ta ditt eget liv?», heller enn å gå rundt grøten. Når vi spør så direkte, får vi og et direkte svar. Så setter vi oss ned og prater om alt, både det som er vanskelig og det som er bra. Vi hjelper folk med å huske at de har grunner til å leve, forteller Bang.

Det å støtte folk i tunge stunder, det å være til stede er en av de viktige oppgavene til veteranforeninga, og de vet at det fungerer. Det har allerede fungert i Lofoten. Det er og andre ting som har gått bra siden oppstarten. Om kort tid presenteres en interkommunal veteranplan, som foreninga og Lofot-kommunene har jobbet med i et års tid.

- Vi har fått til mye på kort tid, og vi har fått mye skryt for det vi har fått til siden oppstarten, sier Bang.

Han sender en takk til Vestvågøy, Flakstad, Moskenes og Vågan for at de har stilt opp siden oppstarten.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.