Ingjerd Martinsen, Brit Arntsen og Anne Brit Schiøtz i Moskenes kirkes venner håper å få renovert Moskenes kirke til jubileumsfeiringen i november. Foto: Kurt E. Kleppe-Holm

Fikk 900.000 kroner til renovering av kirke

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
14.02.2021 08:03 - OPPDATERT 15.02.2021 12:46

Moskenes kirke feirer 200-årsjubileum i år. Bygget trenger sårt til renovering, noe Riksatikvaren har sett behovet for.

Nylig fikk kirken 900.000 kroner i tilskudd. Tilskuddet fra Riksantikvaren kom etter søknad fra Fellesrådet, som også følger opp med byggesøknad, anbud, oppfølging og rapport. Moskenes kirkes venner er strålende fornøyd med tilskuddet, som også letter deres arbeid. 
- Det var mulig å få inntil 60 prosent av kostnaden, men ikke mer enn 900.000. Så for kirken sin del er dette full uttelling, sier Ingjerd Martinsen i støtteforeningen for kirken.

Tilskuddet er øremerket såkalt «klimaskallsikring».
- Det betyr at pengene skal gå til tak og vegger. Og for vår kirke trenger spesielt tårnet en grundig renovering, sier hun.

Vi møter tre av medlemmene i den aktive foreningen, Ingjerd Martinsen, Brit Arntsen og Anne Brit Schiøtz.
- Ulempen er den korte fristen til å ferdigstille renoveringen av bygget. Vi må være ferdig i løpet av oktober for å få utbetalt tilskuddet, sier Anne Brit.

Damene har likevel tro på at de skal klare det. Kirken har 200-årsjubileum i år, og mandag skal kommunestyret i Moskenes ta stilling til om de skal ta opp lån på én million for å få kirken ferdig renovert i jubileumsåret. Innstillingen fra kommunedirektøren er positiv. Kommunen er på Nordland fylkes ROBEK-liste, og er avhengig av at Statsforvalterens godkjenning for å ta opp lånet.
- Hele prosjektet er kostnadsberegnet til 2.5 millioner kroner, og vi har kort frist, så her må det både dugnad og bønn til, sier Ingjerd.

Historisk sted
Hun mener kommunen har en unik sjanse til å ta vare på et historisk bygg.
- Moskenes har vært kirkested så langt tilbake som til 12-1300-tallet. Det har muligens vært et kloster her også. Stedet har en unik historie både som kirkested, krigshistorisk og det har til og med vært skole her, forteller hun.

Brit Arntsen blir overrasket over den siste opplysningen.
- Det var nytt for meg, at det har vært skole på Moskenes. Det viser bare hvor viktig det er å ta vare på våre historiske steder. Vi skal ikke bare ha noe fint å vise fram til turistene, men også for den oppvoksende slekt er det viktig å bevare kirken og historien rundt den, sier hun.

Aktiv ungdom
Moskenes kirkes venner er en aktiv støtteforening, og den har mange yngre støttespillere.
- Det er gledelig å se at så mange yngre engasjerer seg, sier Ingjerd.

En del utbedringer har allerede blitt gjort på dugnad. I 2014 ble det samlet inn penger slik at kirken fikk et etterlengtet strøk med maling.
- Givergleden blant innbyggerne var stor, sier Anne Brit.

- Vi har fått isolert loftet, skrapt og malt vegger. Vi har fjernet en del trær og ryddet utenfor, og inntil koronaen stoppet oss i fjor fikk vi skrapet og malt vinduene innvendig. I år har vi skrapet og smurt veggene utvendig med treolje, men vi har mye igjen, sier hun.

[annonse]
Historisk kultursti
Foreningen har mange ideer og ser gjerne kirkebygget i historisk sammenheng.
- Det er så mye spennende og fascinerende historie rundt dette stedet. Vi håper å kunne få til en historisk kultursti til glede og til informasjon om hva selve stedet Moskenes har betydd opp gjennom historien. Bare det at kommunen har sitt navn etter stedet sier jo sitt, sier Ingjerd.

Moskenes kirkes venner har tatt mål av seg til å samle inn et betydelig beløp til renoveringen.
- Moskenes kirkelige fellesråd stiller med 200.000 kroner, som er også er tidligere innsamlede midler og gaver. Vi skal samle inn 400.000. Hvis kommunestyremøtet sier ja til å ta opp inntil en million i lån, og vi får 900.000 fra Riktsantikvaren, så er vi temmelig optimistiske med tanke på å få kirken renovert til jubileumet i november i år, sier damene.

De håper at noen av kommunens innbyggere har bilder av kirken de vil låne ut til jubileumet.
- Gjerne litt ukjente bilder som ikke har vært publisert tidligere, sier de.

FAKTA:

Moskenes kirkes venner
Ingjerd Martinsen
Brit Arntsen
Anne Brit Schløtz
Jon Arvid Bendiksen
Jorunn Tetlie
Cecilie Laxå
Jørn Nilsen
Vegar Solbakken
Nina Tertit Arntzen

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.