Ordfører på Røst, Elisabeth Mikalsen er forsiktig optimist etter lekkasjen fra Nasjonal transportplan. Foto: Stephen Baines
Nasjonal transportplan

Forsiktig jubel for NTP-prioriteringer

Ordfører på Røst, Elisabeth Mikalsen har grunn til å smile. Lekkasjer fra Nasjonal Transportplan (NTP) viser at hennes kommune, sammen med nabokommunen, Værøy får over en halv milliard kroner til utbygging av havnene.


I NTP er det satt av 165 millioner til havnen på Røst. Selv om lekkasjen fra planen viser slike store summer, og det er grunn til å glede seg, tør ikke ordføreren helt å slippe jubelen løs.
- Vi har ligget inne tidligere, i 2015. Siden da har vi blitt vi skjøvet ut i tid, så jeg vil ikke feire før vedtaket er endelig. Men at dette kommer nå og at vi er prioritert samme med Værøy lover godt, sier hun.

- Det skal nok fortsatt forhandlinger til før et endelig vedtak om NTP fattes på Stortinget, så vi har fremdeles en jobb å gjøre.

- For øvrig at det også bred enighet regionalt om prioriteringene, ja egentlig opplever jeg stor forståelse for at vårt prosjekt nå må bli prioritert og fullfinansiert, egentlig over alt. Vi skal fortsette å ha møter med både politikere og andre alliansepartnere, så arbeidet er ikke over, selv om det ser veldig lyst ut, sier hun forsiktig optimistisk.

Handler om å være eller ikke være
For små øykommuner er det viktig å ligge i forkant.
- Vi er kanskje en liten kommune når du ser på antall innbyggere, men sammen med Værøy bidrar vi med en enorm verdiskapning, og det vil vi fortsette med. For å få det til er det viktig at vi har havneforhold som er tilpasset dagens og fremtidens fiskerinæring- og industri. Dette vil helt klart føre til ytterligere næringsutvikling og økt verdiskaping, sier hun.

- Dette er en vinn-vinn situasjon for både Røst som lokalsamfunn, men også for storsamfunnet, da de verdiene som skapes her ute i våre små øykommuner er enorme og til gagn for alle, understreker hun.

Slik fordelt
Slik bevilger Regjeringen midlene, dersom forslaget går gjennom:

  • 165 millioner til Røst
  • 374 millioner til Værøy
  • Røst får midlene i én omgang
  • Værøy får 300 millioner i første periode, of får de resterende 74 millionene i neste periode
Avgjørende betydning for øyas fremtid
Det har ikke lyktes Avisa Lofoten å komme i kontakt med Værøys ordfører, Susan Berg Kristiansen. Men hun har, tidligere i dag, kommentert saken på sin facebookside.
- Som ordfører forstod jeg tidlig at sikringen av innseilingen til Værøy Havn var av avgjørende betydning for øyas fremtid. Derfor har jeg fra dag én hatt Værøy Havn og farled høyt prioritert. Ved at Værøy Havn blir prioritert, vil man også sørge for en betydelig styrking av samfunnssikkerheten, skriver hun.

Hun påpeker i sitt innlegg at Værøy har et enormt oppegående næringsliv på øya som er mer eller mindre 100% fiskeriorientert.
- Flere av kommunens bedrifter står klar med investeringsplaner, og her vil nok flere se muligheter, nå som finansiert havne og farled- utbyggingen kan realiseres. Nå er jeg rett og slett bare enormt fornøyd på vegne av Værøy, og jeg kan melde tilbake til regjering og Stortinget; investeringen på Værøy vil komme til å kaste godt av seg – og storsamfunnet vil få investeringen tilbakebetalt i form av ytterligere verdiskaping fra Værøy i stort monn, skriver nok en fornøyd ordfører.

 

Debatt
Nye Avisa Lofoten AS oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.