Kommunelegene i Lofoten og Vesterålen forventer storinnrykk av fremmedarbeidere til regionen i forbindelse med fiskeriene. Da øker også faren for koronasmitte

Forventer 4.000 fremmedarbeidere til LoVe

Skrevet av Andre Bruun
06.01.2021 10:30 - OPPDATERT 07.01.2021 06:25

De første sesongarbeiderne er allerede ankommet Lofoten og Vesterålen i forbindelse med årets fiskerier blant annet. Kommuneoverlegene er enige i at det er nesten umulig å unngå smitte.

- Ren statistikk tilsier at de fire tusen arbeiderne fra utlandet som forventes å komme til regionen vil føre til lokal smitte. Det er nesten ikke til å unngå uansett hvor strenge karanteneregler de må innrette seg etter, sier kommunelege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel til Fiskeribladet.

I Vest-Lofoten er det allerede ankommet flere hundre sesongarbeidere i forbindelse med lofotsesongen. Alle sammen må gjennomføre karantene. I Hadsel blir arbeiderne innlosjert i husrom av arbeidsgiverne i én uke. 

- Smitteutbrudd blant fremmedspråklige og grupper som ikke kjenner samfunnet like godt som oss er vanskeligere å håndtere. Om dette kommer samtidig med en periode hvor de ansatte i kommunene samtidig er opptatt med vaksinering, kan det bli krevende sier kommunelege Tor Claudi i Bodø. Det er en illusjon å tro at dette ikke vil føre til mer smitte, sier han. 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.