Maria Pettersen og Siri-Helén Holand er fornøyde med sine kjøttruller. Holand fikk klar beskjed hjemmefra av faren: Ta den største slagsida, og fyll den med så mye du klarer. Han er åpenbart glad i det tradisjonsrike pålegget.

Fra fjøs til fat

Skrevet av Marius B. Staveli
08.12.2018 09:00 - OPPDATERT 13.03.2019 11:05

Gjennom prosjektet landbruk følger elevene ved syvende trinn på Buksnes skole lammet gjennom hele livet. De er med på lamming, sanking, slakting, stykking og partering og selvfølgelig: Den tradisjonsrike kjøttrullsyinga. Forrige uke var de på Lofoten Maritime Fagskole for å lære seg tradisjonen.

Willy Ryan strekker ut slagsida og syr de første stingene med stødig hånd, foran hele syvende trinn fra Buksnes skole. Ryan har gledet seg til denne dagen. For han er det en glede å ta imot barna til verksted i kjøttrullsying på kjøkkenet på Vest-Lofoten videregående skole på Gravdal.


Barna gleder seg og. De har allerede vært med på sanking av sauer, på partering og stykking av lam, til våren skal de være med på både lamming og slakting. Alt som en del av prosjektet «landbruk». Når året er over har de fulgt sauen fra vugge til fat.
Denne dagen er det tradisjoner det handler om, og barna ser frem til å lage årets julepålegg. Seks av de 19 elevene har sydd kjøttrull før.

– Jeg har sydd kjøttrull mange ganger. Vanligvis får jeg hjelp fra bestemor. Det er hun som har lært meg å sy kjøttrull, sier Mia Steira.

Hun sørget også for å hjelpe venninnen Lilja Sørgård med å sy sin kjøttrull.
– Hun, og Willy og en av elevene ved videregående har hjulpet meg. Jeg er fornøyd med kjøttrullen, sier Sørgård.

Begge fulgte oppskriften fra kokk Willy Ryan til punkt og prikke:
Strekk ut slagsida, sett de føste stingene, sy sammen kortsida, strø på et lag av krydderblandinga som består av salt, pepper og gelatin, ha i en neve med bogkjøtt, ha i en neve med løk, sy litt på langsida. Denne prosessen repeteres til slagsida er full og tett. Så skal den gjennom kanonen for å bli kledd i strømpe, før den legges i en pose med salt. Elevene er nesten ferdige med årets julepålegg, men det gjenstår ennå litt arbeid.

– Når dere kommer hjem kan dere legge rullen i saltlake, og la den ligge der i ti dager. Sørg for at hele rullen er dekket av laken. Så kan den fryses. Ta den opp samme dag som dere skal koke den. Etter at den er kokt kan dere legge den i press over natta, men ikke for mye press - for da siver den gode safta ut av rullen, forklarer Willy Ryan.

– Det er så fantastisk å se de holde på, og etterpå - når de alle holder kjøttrullen som om det skulle vært en baby. Det er flott å ha de på besøk, og noen kommer også igjen som elever her etter at de er ferdige med ungdomsskolen.

En av de som selv har vært med på å sy kjøttrull som elev, og siden endt opp på matfag er Arne Martin Fagerås. Han setter stor pris på å ha barna på besøk:
– Det er morsomt å hjelpe de, vise de, kanskje være med på å gi de interesse for matlaging som hobby, sier han.

Bildeserie
Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.