Glad for generøs gave

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
16.04.2019 20:06 - OPPDATERT 17.04.2019 17:02

- Æ måtte spørre to gang om det virkelig va sant.

Spørsmålet fra Tor Esaissen kom etter at Anette Bjørnsen hadde fortalt den fargerike kunstneren at hun ville donere bort et av sine malerier til hans protestutstilling mot all plastforsøpling som han for tiden har i sitt galleri, Galleri krysset på Sørvågen.
– Jeg syns det er virkelig generøst av Anette å ville gi meg dette flotte bildet som er så fint komponert, sier Esaissen.

Skremmende
Kunstneren er forlengst blitt pensjonist, men er minst like engasjert som da han var yngre. Og forsøplingen av naturen en av de sakene han brenner mest for. Det er noe Anette Bjørnsen lar seg inspirere av.
- Hans engasjement er strålende, og det er inspirerende. Siden jeg driver å maler litt selv tenkte jeg at jeg ville gi ham dette bildet. Ideen kom egentlig på grunn av to ting. Da jeg var i Sverige for en tid siden kom jeg til å lese bak på en flaske Zalo. Der sto det en advarsel om at det var stoffer i rengjøringsmiddelet som sakte tar livet i havet, og at flasken derfor ikke måtte kastes i naturen, forteller hun.
- Jeg tenkte «hva f...? Hvorfor lager man i det hele tatt noe som man vet gradvis kan drepe livet i havet», og det var en skremmende tanke.

Akrylmaling
Da Bjørnsen noe senere skulle male hjemme oppdaget hun at hun kunne dra tørket akrylmaling fra det beskyttende underlaget, og da fikk hun ideen.
– Jeg tenkte at dette ville jeg ikke kaste. Det ble jo små striper av plast, og det kunne jeg lage kunst av. Så da satte jeg igang med et maleri som jeg tenkte ville passe utmerket godt inn i utstillingen til Tor, sier hun.
– Jeg ble både stolt og glad da han aksepterte gaven og ville bruke den i utstillingen. Det blir mitt lille bidrag til å rope et varsko om hvor alvorlig plastforbruket vårt er.
Tor Esaissen på sin side er overlykkelig over at folk nå ser ut til å få øynene opp for det som er en av vår tids store problemer.
– Bildet skal henges lavt på veggen, like over installasjonen av plast som flyter over gulvet i galleriet. Det er som to deler som alltid har hørt sammen, og da ser det ut som om all plasten kommer direkte ut av det fantastiske maleriet til Anette, avslutter han.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.