Trond Kostveit, tror at reduksjonen kan føre til økt etterspørsel for tørkede hoder fra Norge.

Halverer tollsatsene på fiskehoder

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
02.08.2019 10:55 - OPPDATERT 02.08.2019 12:21

Nyheten om at nigerianske myndigheter nå setter ned tollen på tørrfiskhoder fra 20 til 10 prosent er svært godt nytt for norske eksportører.

Sjømatrådets prosjektleder i Sentral- og Vest-Afrika, Trond Kostveit, tror at reduksjonen kan føre til økt etterspørsel for tørkede hoder fra Norge heter det i en pressemelding.

- Dette er noe vi her har jobbet målrettet med, og vi har vært i dialog med myndighetene for å få til over lengre tid. Det føles som en skikkelig seier både for norsk tørrfisknæring og for de som jobber med import av norsk tørrfisk her i Nigeria, sier Kostveit.

Økt optimisme og etterspørsel
Nigeria er det største markedet for norsk tørrfisk i volum, og mer eller mindre det eneste markedet for tørkede hoder. I 2018 ble det eksportert 6100 tonn tørkede hoder, til en verdi av 143 millioner kroner. 

- Med denne kraftige reduksjonen av tollsatsene for tørrfiskhoder vil den optimismen vi har sett i det nigerianske markedet dette året bare øke. For importørene vil dette bety betydelig bedre kjøpekraft, og forbrukerne vil også dra nytte av lavere priser, sier Kostveit.

Kostveit fikk beskjeden om at tollsatsene reduseres tidligere denne uken. Det er ventet at endringen trer i kraft umiddelbart.

- Det meste fra årets sesong er allerede solgt, og det har vært god etterspørsel i markedet som følge av en mer stabil valutasituasjon. Tollendringen kan derimot ha betydning for planleggingen av neste års produksjon i Norge, sier han.

Dialog med myndigheter ga resultater
Kostveit har vært Sjømatrådets mann i markedet de siste tre årene. Gjennom tett og kontinuerlig dialog med nigerianske myndigheter har man fra før av fått til en halvering av tollsatsene for import av frossen fisk. Derimot ble det bestemt at tørrfisk og tørrfiskhoder var regnet som luksusvarer, og falt dermed ikke inn under reduksjonen.

- Tørrfiskhoder er ikke luksus, men en viktig del av nigeriansk matkultur og et essensielt produkt for en stor del av befolkningen. Vi har hatt en dialog med myndighetene over lengre tid, så det er utrolig flott at de nå er enige med oss i at tørrfiskhoder også fortjener lavere toll, sier Kostveit.

 

 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.