Politiøvelse i kveld ved Leknes havn

Høye ulykkestall i Nordlandstrafikken

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
01.11.2019 10:05 - OPPDATERT 01.11.2019 12:37

Torsdag kveld offentliggjorde Statens vegvesen antall dødsfall i trafikken. Det er dyster lesning for Nordlands del.

De foreløpige ulykkestallene for oktober viser at to personer mistet livet på vegene i Nordland. Totalt har 14 personer mistet livet i trafikken i Nordland i år, og 2019 blir dermed det verste ulykkesåret på ni år.

Nordland er også det fylket i landet med flest trafikkdrepte i år. I 2010 omkom 22 personer i trafikken i Nordland, mens tallene siden da har vekslet fra 12 og ned til rekordlave 5 i fjor for hele kalenderåret. Det er det laveste antall omkomne siden 1952.

Topp og bunn
I Troms og Finnmark har 3 personer mistet livet i trafikken hittil i år, noe som er et historisk lavt tall.

– Det vil alltid være noen tilfeldige variasjoner i slike statistikker. Trenden har vært tydelig nedadgående, både i Nord-Norge og i resten av landet. Men de høye tallene for Nordland i år bekymrer meg. Ulykkene har skjedd på helt forskjellige steder, men vi vil uansett analysere ulykkene grundig for å se om det er noe vi må ha ekstra oppmerksomhet på i Nordland, sier regionvegsjef Turid Stubø Johnsen i Statens vegvesen i Nord-Norge.

Hun oppfordrer også nordlendingene til å vise ekstra aktsomhet i trafikken framover vinteren.

Nordnorske tall
Status for 2019 er at 17 personer har mistet livet i 14 dødsulykker på nordnorske veger så langt i år. Det er 8 flere drepte enn på samme tidspunkt i fjor og det høyeste tallet på seks år.

Det er de dystre tallene fra Nordland som trekker opp statistikken. I Troms har 2 personer mistet livet i år, og bare en gang i moderne tid har tallet vært lavere – i 2014 da en person omkom i Troms. Finnmark har hatt en dødsulykke i år, men var nede i 0 i 2012.

To oktober-ulykker
Den første ulykken i oktober skjedde på fylkesveg 17 ved Flostrand i Rana. En mann på 46 år døde etter kollisjon mellom et vogntog og en personbil. Etter kollisjonen fortsatte vogntoget ned ei bratt skråning før det stoppet i fjæra. Det var vogntogsjåføren som omkom i ulykken.

Den andre ulykken skjedde på fylkesveg 76 ved Molvika i Brønnøy. Her kjørte en personbil ut av vegen i en kurve og stoppet i fjellveggen. Føreren, en mann på 61 år, omkom i ulykken.

Les mer om:

Trafikksikkerhet
Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.