Arctic Race ble en folkefest da det sist besøkte Lofoten i 2013. Foto: Pauline Ballet/ASO/ARN

Ingen målbar effekt av Arctic Race

Skrevet av Thomas Rud
27.02.2019 12:00 - OPPDATERT 22.01.2020 12:55

Arctic Race har en stor markedsverdi for kommunene i Lofoten. Likevel vet man ikke hvor mange ekstra turister som kom som følge av rittet i 2013.

Sykkelrittet Arctic Race arrangerer én av årets etapper mellom Å og Leknes. Avisa Lofoten har tidligere skrevet at markedsverdien på rittet for Lofoten kan komme opp i 270 millioner. 

I en rapport fra fjorårets utgave kom det frem at arrangementet øker oppmerksomheten rundt det Nord-Norge kan tilby av reiselivsmål for turister. Erfaringene gjort fra da rittet besøkte Lofoten i 2013 viser at det er krevende å tallfeste hvor mange ekstra  turister Lofoten fikk som følge av rittet. 

– Det er ingen målbar effekt, og det er vanskelig å tallfeste hvor mange som kom hit som turister som følge av rittet. Vi opplever likevel at Arctic Race bidrar til folks interesse om Lofoten. Med de fantastiske bildene og folkefesten vi hadde her i 2013 var det vel ingen tvil om at dette var god markedsføring for Lofoten, sier Elisabeth Dreyer hos Destinasjon Lofoten. 

Nye gjester
Rapporten fra 2018 understreker at man ikke skal overvurdere påvirkningen Arctic Race har hatt på turiststrømmen siden dagens turister ønsker flere ulike opplevelser og har oftere individuelle ønsker.

Dreyer synes det er spesielt gledelig at arrangøren i denne utgaven tar hele Lofoten i bruk. 

– Så håper vi å få det fantastiske været vi hadde forrige gang. Det er ikke tvil om at rittet bringer nye gjester og andre typer gjester til Lofoten. Dette er enda en av de gode markedsføringskanalene av Lofoten, påpeker hun. 

For folkehelsa
Det skrives i rapporten at en av de nye trendene man har sett etter at rittet har blitt arrangert i noen år er oppgangen i sykkelturisme. Her har arrangøren i samarbeid med bedriftsnettverket Arctic Cycling. De ønsker sammen å bidra til at Nord-Norge blir et populært reisemål for de på to hjul. 

Hos Lofoten sykkelklubb merket de ingen økning i medlemmer etter forrige gang Arctic Race var i Lofoten. Leder Johnny Strømnes mener at det heller ikke er der oppmerksomheten bør rettes for sykkelklubben. 

– Vi merket ikke så stor forskjell etter rittet i 2013. Det er de samme gamle traverne som holder på, sier Strømnes. 

[annonse]
Han synes likevel det er positivt hvis rittet kan føre til at flere finner gleden på sykkelsetet. 

– Sykkel er et godt verktøy for å holde seg i form. Vi i sykkeklubben ønsker å slå et slag for folkehelsa. Så kan det jo være at rittet fører til at flere finner ut at sykkel er en fin måte å holde seg i form på, fortsetter Strømnes. 

Han er med i gruppen som skal sørge for frivillige vakter til rittet. 

– Vi trenger 140 frivillige, og her får lokale lag 1.000 kroner per frivillig de stiller med. 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.