Jan Oddbjørn Skår kan i dag nyte konas nystekte hjemmebakst uten problemer. Foto: Kurt E. Kleppe-Holm.

Jan Oddbjørn fikk ny nyre og nytt liv

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
03.02.2021 08:52 - OPPDATERT 21.02.2021 18:06

Jan Oddbjørn Skår fra Leknes var av de heldige. Da han trengte ny nyre i 2018 slapp han køen. Det er det ikke alle som gjør.

Rikshospitalets årsrapport for 2020 viser at antallet pasienter som venter på nyretransplantasjon stadig øker. Ved inngangen til 2021 talte transplantasjonslisten for nyre 414 personer, mot 364 på samme tidspunkt i fjor.

Oddbjørn Skårs historie står på mange måter i skarp kontrast til statistikken.

Begynte i 2007
Hans historie startet i 2007. Da fikk han væske i lungene. Den forsvant, men legen ville likevel sende ham til sykehuset i Bodø for en sjekk.
- Jeg husker at jeg dro over fjorden med flyet som gikk klokken to på ettermiddagen. Men det var så travelt på sykehuset, at legen som skulle undersøke meg ikke kunne ta imot meg før halv ti på kvelden. Jeg fikk beskjed om at det var mye å gjøre og at han hadde det travelt. Da jeg kom inn og til undersøkelse gav legen meg masse blodfortynnende, både samme kvelden og neste morgen, forteller han.

- Da de skulle undersøke meg stakk de hull på den største blodåren til nyren. Jeg husker såvidt at legen sa til meg at han ble nødt til å operere, uansett hvordan utfallet ville bli. Det endte med at de måtte fjerne den ene nyren min, sier han.

Bryllup og transplantasjon
Jan Oddbjørn kunne, som de fleste mennesker, leve et temmelig normalt liv med bare én nyre.
- Jeg gikk tilbake til jobben og fortsatte der til jeg ble pensjonist i 2011, minnes han.

Men etter hvert ble det behov for dialyse, og også behov for en ny nyre.
- Jeg gikk til dialyse i 2018 og ventet på nyre fra en donor som matchet meg. Min eldste sønn tilbød seg å donere, men han hadde akkurat etablert seg med familie, og skulle gifte seg i august samme år. Jeg hadde rett og slett ikke mage til å la ham gjøre det, forteller Jan Oddbjørn.

Så kom tiden for sønnens giftemål, og det var faktisk under bryllupet den overraskende telefonen kom.
- Mens jeg var i min sønns bryllup fikk jeg en telefon fra Rikshospitalet med forespørsel om jeg kunne komme inn over helgen. Vel, vi var jo allerede i Sør-Norge, så tirsdag var jeg på plass og klar, sier han.

Minimale ettervirkninger
For Jan Oddbjørn har livet vendt tilbake til det normale. Eneste ettervirkningen var en betennelse i operasjonssåret. Det syv ukers lange oppholdet på Rikshospitalet gikk også fort. 
- Jeg var heldig som hadde barna mine i nærheten. De var fantastisk flinke til å besøke meg nesten hver dag. En av de andre pasientene som ble lagt inn samtidig som meg var ikke helt enig med meg da jeg kommenterte at de syv ukene hadde gått veldig fort, sier han og ler.

- I dag kan jeg spise alt jeg ønsker meg, og jeg føler at jeg har fått et nytt liv, sier han.

[annonse]
De pårørende
Når en pasient blir pleietrengende, og som i Jan Oddbjørns tilfelle, trengte dialyse, blir også de pårørende involvert. Kona Birgit så ikke lyst på det som eventuelt lå foran henne.
- Jeg gruet meg som en hund til hjemmedialyse, dersom det skulle komme så langt. Det er en fire timers behandling, men heldigvis slapp vi det. Vi har på mange måter vært veldig heldige. Det eneste jeg skulle ønske er at vi kunne få vite hvem som donerte nyren. Mange som omkommer i, for eksempel ulykker er med på å redde mange liv, uten at de er klar over det. De fortjener alle en stor takk. Samtidig skjønner jeg godt anonymiseringen rundt det hele, sier hun.

Jan Oddbjørn ser bort på Birgit.
- Ja, jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten henne. Hun har faktisk ved et par anledninger, bokstavelig talt reddet livet mitt. Uten henne hadde jeg nok ikke vært her i dag, sier han.

Solid aktivitet gjennom et krevende år
Selv om Rikshospitalets årsrapport for 2020 viser en nedgang i antall transplantasjoner i 2020 fra 2019 har det likevel vært rimelig stor transplantasjonsvirksomhet.
- Landets transplantasjonsvirksomhet har klart seg bra i et svært utfordrende år, uttalte styreleder i Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT), Lars Skar, i en pressemelding da rapporten ble langt fram i begynnelsen av januar.

- Dette vitner om at det store deler av året har vært normal aktivitet. Det var særlig i mars og april at pandemien påvirket aktiviteten. Da ble transplantasjoner med levende nyregiver stanset en periode, blant annet, forklarer Skar.

Mens det i 2019 ble gjennomført 258 nyretransplantasjoner, ble det i 2020 utført 240. Tilsvarende tall for levertransplantasjoner er 88 i 2020, mot 94 i 2019. Antallet bukspyttkjerteltransplantasjoner gikk ned fra 15 i 2019 til 6 i 2020.

Bekymringsfull trend
At antallet pasienter som venter på nyretransplantasjon stadig øker bekymrer Skar.
- Dette er en bekymringsfull trend som dessverre ser ut til å fortsette. Behovet for flere transplantasjoner er betydelig. Derfor skulle vi gjerne hatt en avklaring rundt en eventuell innføring av organdonasjonsmetoden cDCD, vedgår han.

Controlled donation after cirkulatory death (cDCD) er en internasjonalt etablert metode for organdonasjon som har blitt utredet for bruk i Norge. Folkehelseinstituttets metodevurdering ble ferdigstilt mot slutten av 2019. Utredningen åpnet for innføring, gitt at det blir gjort noen små modifikasjoner av prosedyren.
- Vi mener det er på tide med en avklaring i denne saken, og forventer at dette får høy prioritet framover. Fagmiljøet for transplantasjon melder om at en innføring kan øke antallet årlige donasjoner med 15 prosent. Det er sårt tiltrengt, sier Skar.

Oppfordrer folk til å tenke seg om
Jan Oddbjørn og Birgit er ikke i tvil.
- Ingen vet hva morgendagen bringer. Kanskje kan du være med å redde flere liv dersom du melder deg som organdonor, sier Birgit.

Andelen donasjoner som ikke ble gjennomført på grunn av avslag fra pårørende eller avdøde selv, er 22 prosent.
- Vi skulle gjerne sett at avslagsprosenten var lavere, ettersom den var nede på 16 prosent i 2019. Det forteller oss at det er viktig å fortsette å informere om organdonasjon, både i befolkningen og blant helsepersonell, sier Skar.

Jan Oddbjørn og Birgit kunne ikke vært mer enige.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.