Ole Olsen (t.h) mener at man ikke må være blind for at også andre enn reiselivs- og utelivsnæringen merker negative ringvirkninger av koronapandemien. Her sammen med driftsleder, Ben Josef Sjøhaug ved Ramberg fisk. Om bord i båten er skipperen på Angelsen Senior fra Ramberg, Øystein Angelsen. Foto: Kurt E. Kleppe-Holm.

- Joda, også fiskeribedrifter merker negative koronakonsekvensener

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
28.01.2021 14:39 - OPPDATERT 29.01.2021 15:15

Mandag skrev Ole Olsen ved Sufi AS i Sund et leserinnlegg hvor han argumenterer for at også enkelte fiksebedrifter bør nyte godt av de ekstraordinære koronamidlene som kom i juni 2020. Tirsag fikk bedriften 200.000 fra Flakstad kommune.

- Jeg er glad for at politikerne har hørt på oss som jobber i en bransje som av de fleste blir regnet som en bransje som ikke har merket noen negative konsekvenser av pandemien som herjer over hele verden, sier Olsen.

Han er daglig leder ved Sufi i Sund og Ramberg Fisk i Flakstad kommune.
-Vi søkte koronamidler, da vi holder på å jobbe med et «entilasjeanlegg», det vil si et anlegg der vi kvitter oss med alt av biprodukter. Under investeringen har prisene gått dramatisk opp på grunn av koronaensituasjonen. Alternativet blir da å legge planene på hylla, sier han.

At politikerne lytter til næringen er Ole svært fornøyd med.
- Innstillingen fra administrasjonen var vel at ingen fiskeribedrifter skulle få av de ekstraordinære koronamidlene, og at alt skulle gå til reiselivet og utelivsbransjen. Så at de valgte å tenke utenfor boksen er bra, sier han.

Frykter konkurser og dårlig smittehåndtering
De nye innreisereglene som regjerningen har lansert bekymrer imidlertid Olsen.
- Med de signalene fiskeriministeren kom med i dag, der sesongarbeidere ikke blir regnet som samfunnskritiske funksjoner, så kan det bli vanskelig å få på plass de 20 ekstra arbeiderne vi trenger for å holde produksjonen i gang, sier han.

- Ti av dem er fastboende, og de andre ti har jobbet her i flere år. Det jeg frykter dersom man stenger grensene helt nå og åpner dem igjen om 14 dager, er at mange av de mindre bedrifitene kanskje har så hastverk med å få i gang produksjonen at de ikke klarer å følge smittevernreglene godt nok.

Støtteordninger
Olsen er i utgangspunktet skeptisk til støtteordninger som er rette mot bestemte bransjer.
- Det burde vært én støtteordning der alle bedrifter, uavhenig av bransje kan søke økonomisk støtte. Det finnes mange nyetablerte bedrifter, som i utgangspunktet kunne ha livets rett, og som ikke kommer inn under noen av de ordningene som finnes i dag, sier han.

Han tror også at det i tiden framover vil være flere innen fiskeindustrien som vil merke koronapandemien.
- Hvis folk blir sittende med lagre av tørrfisk fordi de ikke får solgt det til en god nok pris frykter jeg mange konkurser. Det nytter ikke å  produsere en tørrfisk med en samlet kostnad på 200 kroner, og så selge en for 150 kroner. Det sier seg selv at det ikke er lønnsomt, sier han.

- Vi kan godt komme i en situasjon der det er mer lønnsomt for oss å permittere alle ansatte, men det er ikke det vi ønsker. Vi ønsker at vi skal være med til å bidra til et lokalsamfunn som går rundt. Og da er støtte fra det offentlige nødvendig, avslutter Olsen.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.