Daglig leder, Monica Olsen ved Rødsand på Leknes lover mye spenning i påsken. Foto: Kurt E. Kleppe-Holm

- Joda, vi leser mer krim i påsken

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
30.03.2021 17:55 - OPPDATERT 06.04.2021 10:02

Med et utall TV-kanaler som viser krimserier året rundt er det enkelte som hevder at påsken ikke lenger er den store høytiden for krimlitteratur.

Hvordan oppstod tradisjonen med påskekrim. En vanlig oppfatning er at tradisjonen med påskekrim har bakgrunn i en meget vellykket reklamekampanje for kriminalromanen «Bergenstoget plyndret inat», av de to unge studentene Nordahl Grieg og Nils Lie, under felles pseudonym, Jonathan Jerv. Boka ble lansert på dramatisk vis i Aftenposten lørdag 24. mars 1923, dagen før palmesøndag, med en tilsynelatende ekte overskrift øverst på første side. Koplingen mellom romanen og tradisjonen er nok overdrevet. Utviklingen skjedde gradvis.

Men tradisjonen er kommet for å bli, selv om enkelte røster hevder at man ikke leser eller ser mer krim nå enn ellers i året.

Vi tok turen innom Rødsand i Lofotsenteret for å høre med daglig leder, Monica Olsen hva hennes inntrykk er.
- Joda, vi leser mer krim i påsken enn ellers i året. Det er mitt klare inntrykk, sier hun.

- Kanskje vi til og med leser mer i påsken i år enn ellers da mange dropper å dra på påskeferie, sier hun og viser oss et lite utvalg av årets bestselgere.

Jørgen Jæger er alltid et sikkerstikk i krimsjangeren. I år er han aktuell med «Det sorte fåret». Og en bok som går veldig godt er den siste romanen til Romy Hausmann, «Elskede barn». Så kommer vi heller ikke utenom T. H. Håvardsen fra Sortland. Han er nå ute med «Viktoriahavn», som er oppfølgeren til «Galgedans». En meget spennende bok, sier hun.

Det er med andre ord ingen grunn til å frykte at påsken skal blir fryktløs, i hvert fall hvis du lar en god og spennende roman underholde deg i påsken.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.