Jim Roger Nordly og Stim er klar til å starte opp vaksineproduksjon på Leknes fra 2022

Klar til å starte vaksineproduksjon på Leknes

Skrevet av Andre Bruun
26.03.2021 12:33 - OPPDATERT 01.04.2021 19:07

I 2022 kan STIM og søsterselskapet ACD Pharma produsere vaksiner for det norske og internasjonale markedet. Fabrikken er allerede under bygging på Leknes. Ordfører Remi Solberg applauderer initiativet.

I en pressemelding fra STIM beskrives konkrete planer for oppstart av et vaksineproduksjonsanlegg på Leknes. 

Den nye fabrikkbygget, som også vil romme nytt hovedkontor for selskapene i Nordly-konsernet, er planlagt for produksjon av bakteriofagprodukter. Fabrikken på Leknes vil bli verdens første legemiddelgodkjente bakteriofagfabrikk, og vil langt på vei benytte samme teknologi som brukes for produksjon av vaksiner. 

-Utvikling og produksjon av moderne vaksiner bygger på tilsvarende biologiske kunnskap og teknologi som bakteriofager. Derfor kan vi se disse to i sammenheng både i utviklings- og produksjonsfasen. Det betyr at vi raskt, enkelt og langt billigere enn andre norske alternativer kan tilby norske myndigheter vaksineproduksjon. Dette vil bedre den norske beredskapen betydelig, sier Jim-Roger Nordly administrerende direktør i selskapet STIM i en pressemelding.

-Vi er klare til å bidra. Vi har kompetansen og vi kan enkelt tilpasse produksjonsfasilitetene som trengs for å produsere vaksiner. Det vi trenger nå er politisk vilje. Da kan vi komme opp raskt. Vi trenger at myndighetene konkretiserer sine behov for en nasjonal beredskapsproduksjon, og vi må ha den nødvendige statlige støtten for å redusere risikoen for oss som privat aktør både gjennom investeringer i produksjonsfasiliteter og etablering av beredskapsordning som er bærekraftig for både staten og oss. Vår løsning vil samtidig være basert på kommersiell drift i normalsituasjoner. Det tenker vi er helt nødvendig, sier han.

Nordly viser til at verden hadde for lite kapasitet til vaksineproduksjon allerede før pandemien.

-Det er et interessant faktum at vaksinene som nå leder an i kampen mot covid-19 slett ikke er utviklet av de store selskapene som har gitt dem navn. Vaksinene er utviklet at høykompetente forskningsmiljøer utenfor de store selskapene, og gjerne finansiert av offentlige midler. Det er blant annet mangelen på produksjonsfasiliteter som gjør at disse kjøpes opp og presenteres som om de er utviklet av de store legemiddelselskapene, sier han.

Norge har mer enn 30 års erfaring med utvikling og produksjon av vaksiner til fisk, og det finnes derfor betydelig kompetanse både i akademia og i norske private selskaper. I fjor ble det satt nesten 800 millioner doser vaksine i norsk havbruksnæring. Mange av disse vaksinene er utviklet og produsert i Norge, og de brukes over hele verden.

-Utvikling av vaksiner handler om å identifisere antigener fra sykdomsfremkallende bakterier og virus som kan gi en beskyttende immunrespons når de benyttes i en vaksine. Dette er prinsipielt likt om man utvikler vaksiner til dyr eller mennesker, og mellom ulike vaksineteknologier. Så lenge man sikrer riktig kvalitet og sikkerhet i produksjonen, er spranget fra dyr til mennesker derfor ikke veldig stort, sier Hans Petter Kleppen, forskningsdirektør i STIM og søsterselskapet ACD Pharma.

-           

[annonse]
Om STIM og ACD Pharma

STIM har vært en aktør i norsk havbruk i 30 år, og utgjør i dag et bredt kompetanse- og forskningsmiljø innen nær sagt alt som har med biologisk produksjon av fisk å gjøre. STIM har hovedkontor på Leknes i Lofoten, avdelinger og aktivitet langs hele kysten i Norge og virksomhet i Chile, Skottland, Canada og Island. 

Via søsterselskap ACD Pharmaceuticals bruker STIM store ressurser på biologisk utviklingsarbeid og selskapet står bak flere viktige innovasjoner. ACD er et forsknings- og utviklingsselskap som utvikler legemidler og helseprodukter.

Gleder lokalpolitikerne 

Nordly er dessverre ikke tilgjengelig for kommentarer til planene utover pressemeldingen, men planene begeistrer lokalpolitikere.
- Dette er et utrolig spennende prosjekt som jeg applauderer og støtter på det aller sterkeste. Det er utrolig gode nyheter for regionen, og vil gi et løft for kommunen, næringsliv og styrkning av kompetanse, sier ordfører Remi Solberg i Vestvågøy til nyheten.

- Vi trenger innovative bedrifter som kan skape kompetansearbeidsplasser i distriktene.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.