Britt Aune og Qltura fritidsklubbs jentegruppe arrangerer Naturvernforbundets klesbyttedag for første gang. Torsdag kan man levere inn klær, lørdag kan man få noe tilbake.

Klesbyttedag på Meieriet

Skrevet av Thomas Rud
03.04.2019 17:00 - OPPDATERT 04.04.2019 12:01

Qltura fritidsklubb følger opp ungdommens klimaengasjement og arrangerer klesbyttedag førstkommende lørdag.

Naturvernforbundet har årlig arrangert klesbyttedag. Førstkommende lørdag 6. april har jentegruppa på Qltura fritidsklubb tatt initiativ til å holde klesbyttedagen for første gang på Leknes. 

Også andre steder i landet skal «Den store klesbyttedagen» arrangeres lørdag. 

– Torsdag 4.april kan man levere inn opp til syv rene og hele klesplagg på Qltura fritidsklubb. Lørdag 6.april kan man så møte opp i Fryseriet og   bytte til seg opp til like mange plagg som man leverte inn, sier Britt Aune ved Qltura fritidsklubb. 

Noe organisering
Hver person som leverer inn klær torsdag får en lapp med hvor mange klær de kan hente ut igjen lørdag. 

– Vi noterer også ned navn på dem som leverer inn og hvor mye de leverer inn. Vi har fulgt Naturnvernforbundets anbefalinger med maks syv plagg per person. Det er fordi det er en del å organisere når vi gjør dette første gang

Siden det er første gang Qltura arrangerer en klesbyttedag tar de kun imot klær til ungdom og voksne og ikke skotøy. 

– For meg er det helt naturlig at vi arrangerer dette. Ungdom har vist et miljøengasjement i det siste, og da er det viktig at vi følger opp. Jentegruppa står som arrangør. Det blir litt organisering. Vi tar inn plaggene torsdag, og de skal brettes og legges opp pent, fortsetter Aune. 

Hun sier nordmenn ofte leverer plagg de ikke bruker til Fretex eller på loppemarked. Med klesbyttedagen får man sjansen til å få noe tilbake, uten å kjøpe et nytt plagg. 

– Det er hverdagsmiljøvern å bytte inn. Resirkulerer klesplagg. Naturvernforbundet har gjort beregninger på hvor mye man sparer miljøet på klesbyttedagen, sier Aune. 

77 tonn Co2
Ifølge Naturvernforbundet bidro klesbyttedagen i Norge i 2016 til å spare 14 tonn kjemikalier, 77 tonn CO2 og 76,6 millioner liter vann. Det er hvis alle som byttet til seg klær istedet hadde kjøpt seg nye.

– Det skal være enkelt for dem som kommer å finne plagg på lørdag. Man kan bytte til seg like mange plagg som man leverer inn, forklarer Aune. 

Ungdommene på Qltura følger malen fra Naturvernforbundet. 

– Vi er kjempespent. Har ingen erfaring med det, og vet ikke hvor bredt vi ønsker å nå ut. Håper flest mulig benytter seg av tilbudet, sier Aune. 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.