En nyvåknet liten Ebba Mathilde sammen med mamma og pappa, Tone E. A. og Daniel Holm-Aalborg.

Kom til verden med bitte litt hjelp

Skrevet av Hege Dahl
31.01.2020 10:08 - OPPDATERT 31.01.2020 19:18

Ebba Mathilde Holm-Aalborg er et eksempel på hva man kan få, hvis man ber  om hjelp når man trenger det. Assistert befrukting heter det, og ofte  er det ikke så mye assistanse som skal til.

Tone Elise Asora (25) kommer fra Ballstad og Daniel Holm-Aalborg (32) fra Sørvågen. De fikk hentet ut egg- og sædceller, som i ei skål av glass fant korteste vei til hverandre og vips, så var ti egg befruktet. Det er mange, sammenliknet med andre.
– Hun jeg delte rom med fikk bare fire, sier Tone.

Det skulle vise seg at ti egg ikke var ett for mange. IVF-forsøk
Det første egget ble satt inn der og da, de andre ble frosset til senere innsett eller forsøk. Man kan totalt få tre forsøk i Norge, med fire innsett i hvert. IVF-forsøk er den  varianten av  assistert befruktning som krever minst assistanse, siden cellene finner hverandre selv. I den andre varianten, sprøytes sædcellene fysisk inn i egget. 

Etter innsetting av et ferskt embryo er det bare å vente. Det er mange prøvere, som de kalles, som blir storforbrukere av graviditetstester i denne fasen. Tone og Daniel klarte å la være. De ventet i  14 dager før Tone kunne ta en blodprøve på Rikshospitalet, som gir svar to dager etter. Da sitter foreldrene klare, i den grad de ikke er på jobb, og venter på telefon, som alltid kommer mellom klokka 13 og 15. Tre ganger var svaret negativt. Etter det fjerde, og siste, innrettet,  var Tone lei. Hun drakk to flasker vin og forberedte seg på en ny runde med forsøk og innsett. Om det var vinen som fikk henne til å slappe av sånn at egget festet seg lettere, får paret aldri vite, men Ebba festet seg.
Ved dette siste innsettet, hadde Tone valgt et mer intensivt forløp enn vanlig. I stedet for pausen på to uker, gikk de rett på.
– Det kan hende det hadde betydning, sier hun.Paret har bodd på Ammerud i Oslo siden 2015. På søndag skal Ebba Mathilde døpes i Buksnes kirke, samme kirke som paret giftet seg i, I 2017. Tone og Daniel møttes på videregående da Tone var bare 16.
– Jeg skulle ta opp noen fag, planen var å bli kokk. Tone skulle bli 
baker. I stedet fikk vi bolle i ovnen, sier Daniel.

Tone utdannet seg som frisør og Daniel er salgssjef på Coop Obs, Haugenstua. 

For unge til å få hjelp
Da de ennå bodde i Lofoten, tok paret kontakt med lege med spørsmål om ufrivillig barnløshet.
– Dere er så unge, ennå. Prøv ett år til, sa legen.

– Det er det vanlige svaret, sier Tone.

– En helsesøster spurte til og med om jeg ikke skulle skaffe meg en 
utdannelse først, sier hun.

[annonse]
I Oslo gikk det bedre, legen henviste til en gynekolog med tre måneders 
ventetid.
– På veggen hennes hang det minst 300 postkort med bilder av barn som 
hun hadde hjulpet fram. Vi skjønte at vi hadde kommet rett, sier Daniel.Gynekologen avdramatiserte situasjonen. 10-15 % av alle par i Norge sliter med å få barn. Hun hadde humor og fikk dem til å slappe av. Tone fikk sjekket livmor og eggstokker, og Daniel spermkvaliteten.
– Det var skummelt.

Han satt med svar-brevet i hendene i femten minutter, før han ba Tone 
gå ut av rommet, og åpnet brevet. Han ble lettet. Svømmehastigheten til de små rumpetrollene kunne vært ett hakk bedre, noe som gjelder for en stadig større del av menn i vestlige land. Det var ingenting i veien for å bli gravid.
– Hvis jeg komme med ett råd, så er det å teste seg med det samme spørsmålet oppstår. Det er bare å få det gjort, sier han. 

Ta bort stigma
Grunnen til at paret stiller opp for Avisa Lofoten er at de ønsker mer åpenhet rundt barnløshet og assistert befruktning. 
– Det er så verdt det, sier Daniel, og ser på Ebba, som nå har våknet etter en lang lur i vogna.Han er vel vitende om at det er Tone som har båret den største byrden,  med fysiske og følelsesmessige opp- og nedturer som følge av hormon-medisinene. Først blir kvinnene satt på en nesespray, som senker hormonnivået i kroppen, noe som i praksis gir symptomer som ved overgangsalder. Deretter kjøres det på med hormonsprøyter som øker hormonnivået igjen. Hormonsystemet re-settes og programmeres til full intensitet. Hensikten er at eggene skal bli så store og sterke som mulig, før de hentes ut og blir befruktet.
– Først var hun svett og frustrert, den neste perioden en nyforelska fjortis, sier Daniel.
Paret har betalt 17000 i medisiner, og har måttet jobbet for fullt gjennom hele perioden. Tone fikk på et tidspunkt i svangerskapet spørsmål om hun var sliten, men svarte at hun ikke turte å kjenne etter. Nå får hun imidlertid hvilt seg, Ebba Mathilde sover like godt om natta som om dagen.

– Jeg turte ikke å tro at vi skulle få beholde henne før langt ut i svangerskapet, sier hun. I 7. uke fikk hun en blødning, og var sikker på at hun mistet. Ved Rikshospitalet fant de ikke noe embryo på ultralyd. Legen sa at de måtte forberede seg på at embryoet hadde gått til grunne.

– Ordvalget var litt brutalt, men det er jo det som faktisk skjer når et embryo løsner, det går tilbake til naturen, sier Tone.
Legen satte paret opp på en ny kontroll tre dager senere, det var ennå håp. Det er ikke alltid at man kan se et så lite embryo på skjermen. – Den helga var ikke noe særlig, sier Daniel.

Men da paret kom tilbake, fikk de se en sprell levende Ebba på skjermen. Det lille hjertet hennes banket. Men selv lenge etter at magen hadde vokst seg stor og Tone kjente sparkene fra babyen sin, kunne hun nesten ikke begripe at Ebba virkelig var der. De to ukene fikk paret ekstra god oppfølging fra Rikshospitalet. Flere ganger i løpet av intervjuet nevner de den gode omsorgen og hjelpen som sykehuset har gitt dem. 

Kjempekult å føde
Senere fikk Tone svangerskapsforgiftning, noe som er farlig og som ble fulgt opp ekstra tett. Tre uker før termin ble fødselen satt igang. Hele fødselen tok 13 timer og den 15. oktober ble Ebba Mathilde født. 
– Det var kjempekult å føde, sier Tone, som hadde gledet seg.

– Folk snakket om det som et nødvendig onde, men jeg skjønte at det ville bli en opplevelse, uansett, og jeg gledet meg sånn til å holde henne.

Foreldreparet understreker at assistert befruktning er akkurat dét. Etter at egget har festet seg, går alt normalt, uten høyere risiko for komplikasjoner enn ved vanlig befruktning. Ebba Mathilde har våknet og ventet lenge, men nå vil hun amme. Tone hadde lest mye i forkant av fødselen, men en video om pusting mellom pressriene, var det hun husket best.
– Jeg er en slapp gorilla, sa hun til seg selv og småpustet.

– Nå puster du helt riktig, sa jordmora. 

– Hvis du får tilbud om jordmorstudent, så si ja. De forlater deg ikke, sa 
jordmora, som Tone gikk til før fødselen.

Jordmødrene er ellers så underbemannet at de må vandre mellom fødekvinnene. Tone var heldig og fikk tilbud om å ha en student sammen med seg.
–Vi bånda skikkelig. Det var tull og tøys og skikkelig god stemning. Selv om du spiste all sjokoladen som jeg skulle få energi av, sier hun til mannen.

Daniel innrømmer at det gikk to Troika, men Tone retter til tre.
– Jeg fikk jo ikke tilbud om noe mat hele natta, sier han og ler. fødselen gikk greit, men de måtte til med vakuum for å dra henne ut.

– Åh, hun har mørkt hår, sa Daniel, som på forhånd hadde vurdert om han skulle se akkurat den veien, men kommet til at det ville han.
– Det har ikke gjort noen forskjell, forsikrer han.

– Det var oppmuntrende å høre det om håret hennes, sier Tone, som presset for siste gang.
De ga hverandre en fist bump, en knoke-mot-knoke-hilsen, da Ebba lå i armene til mamma.
«Vi klarte det», sa den.

Les mer om:

assistert befruktning
Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.