STERKE STEMMER: "To mennesker fra vår region har gjort et sterkt inntrykk på meg den siste tiden," skriver Avisa Lofoten-redaktør Lars Eidissen om vestvågøyværingene Dina Solbakken og Sondre Justad.

"De unge og sterke stemmene fra nord"

Av Lars Eidissen
10.04.2018 17:57 - OPPDATERT 10.04.2018 18:41

LEDER: - "Sutringen" bør raskt overdøves av den sterke posisjonen unge nordnorske mennesker tar i den offentlige debatten, skriver Avisa Lofoten-redaktør Lars Eidissen i ukens leder.

Over påske oppstod det en debatt, først i lokale medier i Nord-Norge og etter hvert nasjonalt, om en nordnorsk «sutrekultur».

Foranledningen var de sterke reaksjonene som kom nordfra på den nasjonale mediedekningen av uværet som raste nordpå i påsketiden.

Det har kommet noen gode påminnelser om at vi ikke må bli for selvhøytidelige og selvmedlidende her i nord.

"Sutringen" bør raskt overdøves av den sterke posisjonen unge nordnorske mennesker tar i den offentlige debatten.

To personer fra vår region har gjort et sterkt inntrykk på meg den siste tiden.

17 år gamle Dina Solbakken fra Stamsund tok ordet på Høyres landsmøte og satte sitt sterke preg på den splittende debatten om eggdonasjon i partiet. Ikke bare var 17-åringen rørende personlig i sitt korte, men svært meningsfylte innlegg. Hun talte samtidig partiledelsens syn midt imot på en forbilledlig måte.

«Jeg var skeptisk til forslaget, men hun åpnet for at det går an å se det på en annen måte! Tøff ungdom!» var en av tilbakemeldingene på innlegget.

En annen som har markert seg, om enn kanskje noe mer ufrivillig, er Borges store popkonge Sondre Justad. Da han fortalte om en «kjærlighet som rommer mye mer» på hos Lindmo på NRK, så ble det laget store overskrifter i Norges største tabloidaviser om at «Justad står frem som bifil».

Justad reagerte med å kalle mediene for feige og umoderne.

Samspillet med media har alltid vært viktig for popartister. Det er et tøft utspill fra Sondre Justad mot noen av Norges største medier som fremstår helt på sin plass. En påminnelse til oss i media om å legge bak oss forhistoriske innfallsvinkler selv om det kanskje kan gi kortsiktige «klikkvinnere».

I en tidsalder som preges av polarisering og steile fronter, er verdien av tøffe unge mennesker som setter ord og ansikt på de mange nyansene og ulikhetene blant oss helt uvurderlig.

Vi er stolte over våre unge, sterke stemmer fra nord!