Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons

Kontroll av reiser til Sverige

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
28.03.2021 16:34 - OPPDATERT 29.03.2021 06:32

Det blir ingen påskeferie for nordlendinger som har fritidsbolig i Sverige denne påsken. Kun de som reiser over for å utføre strengt nødvendig vedlikehold på fritidseiendom eller campingvogn, kan dra dit på dagstur.

- Blir det oppdaget at du ikke har overholdt reglene så vil du risikere å ende på karantenehotell, sier statsforvalter i Nordland, Tom Cato Karlsen, i en pressemelding.

Sverige opphever innreiseforbudet fra og med 31. mars, men har fortsatt strenge smitteverntiltak på grunn av høye smittetall.

Både Norbottens län og Västerbottens län i Sverige grenser til Nordland. Begge regionene har lenge hatt langt høyere smittetall enn Nordland. Tall fra Norrbotten.se viser at i uke 11 testet 1009 personer i Norbotten positivt, mens det i Nordland ble rapportert om 67 positive Covid-19 smittede. (ref.situasjonsrapport uke 11)

Norske myndighetene har bestemt at personer som har vært på unødvendige utenlandsreiser, må oppholde seg på karantenehotell hele karanteneperioden. Dette trer i kraft fra midnatt, natt til 29. mars. 

- Reglene er dermed slik at ved innreise til Sverige må man vise frem dokumentasjon på negativ test innen siste 48 timer. Dokumentasjon skal være fra helsenorge.no sammen med identifikasjon. Ved reise tilbake i Norge vil alle som har vært på en unødvendig fritidsreise bli anvist direkte til 10 dagers karantene på karantenehotell.

- Unntaksreglene gir altså ikke anledning til å fylle bilen med hele familien for å dra til fritidsboligen, eller kombinere nødvendig vedlikehold med svenskehandel. Dette vil bli kontrollert ved innreise til Norge igjen, påpeker statsforvalteren.

Her er Covid-19 forskriften §6a. 

§ 6a.Unntak fra innreisekarantene for reisende med kortvarig opphold i land eller områder med forhøyet smitte mv.

Følgende personer er unntatt innreisekarantene i både arbeidstiden og fritiden:

  1. de som ankommer Norge gjennom et område med karanteneplikt etter vedlegg A uten å bruke offentlig transport, uten å overnatte der og uten å ha nærkontakt med andre enn dem de bor sammen med.
  2. de som ankommer Norge etter å ha utført strengt nødvendig vedlikehold og tilsyn for å avverge store materielle skader på fast eiendom, båt, campingvogn og lignende i områder i Sverige eller Finland med karanteneplikt etter vedlegg A, uten å bruke offentlig transport, uten å overnatte der og uten å ha nærkontakt med andre enn dem de bor sammen med.
[annonse]

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.